Integraal en optimaal begeleiden van groepen

De Facilitation Academy belicht meerdere kanten van en visies over faciliteren. Dat laatste doen we tweemaal per jaar tijdens de ‘Verdiepingsmiddag Faciliteren’. In 2018 hebben we dat gedaan op 24 mei (werkvormen) en op 30 november (Zintuiglijk Faciliteren). Wil je er meer van weten? Lees dan het verslag van 24 mei en het verslag van 30 november.

De volgende Verdiepingsmiddag Faciliteren wordt gehouden op maandag 6 mei 2019 en heeft als thema:

Oplossingen voor struikelblokken

 

Iedere facilitator, trainer en andere begeleider van groepsbijeenkomsten loopt er wel eens tegenaan: een struikelblok. Dat kan iets zijn dat je moeilijk vindt, waar je lastig mee kunt dealen, een moeilijk intake-gesprek, een vastloper tijdens het ontwerpen van een bijeenkomst, iets waar je tegenaan loopt tijdens de bijeenkomst, het afronden van de bijeenkomst met de opdrachtgever etc.

Tijdens deze interactieve en speelse middag gaan de trainers van de Academy samen met de andere deelnemers je helpen jouw struikelblok te overwinnen. En wie weet, heb jij wel een mooie oplossing voor het struikelblok van een andere deelnemer! De volgende struikelblokken zijn al ingediend.

Om deze middag vorm te geven, willen we natuurlijk inzicht hebben in jouw struikelblok. Daarom vragen we je bij je aanmelding je grootste struikelblok te noemen. Het struikelblok waar je graag een oplossing voor hebt. Probeer hierbij zo specifiek mogelijk te zijn.

Deze struikelblokken verzamelen we en aan de hand daarvan wordt het programma van 8 workshops samengesteld.

De Verdiepingsmiddagen worden georganiseerd zonder winstoogmerk. Tot 1 april geldt dan ook een vroegboektarief van slechts € 35 excl. BTW. Daarna gaat de prijs definitief omhoog.

Meld je aan

Als vroegboeker heb je drie voordelen:

  1. Je kunt jouw struikelblok aandragen voor het vormgeven van het programma.
  2. Je geniet van een vroegboekkorting.
  3. Je bent verzekerd van een plek, want het aantal plekken is beperkt.

Na de Verdiepingsmiddag is jouw struikelblok een opstapje geworden.

Meld je aan


Workshops

De eerste vijf workshops zijn bekend. Binnenkort lichten we de sluier helemaal op en maken we ook de laatste vier workshops bekend.

Besluitvorming door Nel Mostert
Hoe help jij als facilitator de deelnemers een besluit te laten nemen?
In deze interactieve workshop gaan we samen op zoek naar manieren om teams tot besluitvorming te laten komen.

Business Game Design door Judith de Jong
Mensen kunnen helemaal opgaan in een spel. Zou het niet geweldig zijn als jij, als facilitator, ervoor kunt zorgen dat mensen ook opgaan in wat ze doen? In deze workshop gaan we eens op een heel andere manier spellen bekijken; wat zijn de spelmechanismen, tot welke dynamiek leiden ze en wat is de ervaring voor de speler daarbij? Daarna gaan we een spel ontwerpen, toewerkend naar iets wat je de deelnemers wilt laten ervaren.

MMM-vragen stellen door Theo Hoogink
Om de opdrachtgever echt te helpen, is het van belang dat je de werkelijke opdracht te pakken krijgt. In deze workshop reikt Theo je een vragenmodel aan waarmee je het grootste deel van je workshop gaat oefenen. Aan het eind kun je door het stellen van de juiste vragen bij vier taalvervormingen makkelijker de werkelijke opdracht van de opdrachtgever achterhalen.

Het Meeting Spectrum door Henri Haarmans
Het type meeting dat je faciliteert is erg bepalend. Het heeft o.a. invloed op jouw rol als facilitator, maar ook op de rol van de inhoudsverantwoordelijke. Het bepaalt echter nog veel meer: bijvoorbeeld op de check-in en de check-out, de zaalopstelling, de energie in de groep. In deze workshop laat Henri je het spectrum zien en ervaren. Na afloop kun je het spectrum toepassen op jouw bijeenkomst en het ontwerp van je meeting aanpassen bij het type dat je faciliteert.

Motiverende Gespreks Voering (MGV) door Frank Snieder

Kom je in de praktijk mensen tegen die blijven twijfelen en niet in actie komen? In de interactieve workshop laat Frank je een aantal aspecten en technieken uit de Motiverende Gespreks Voering ervaren die je in de praktijk kunt inzetten om mensen te helpen om in beweging te komen.

Meld je aan


Datum en programma

Maandag 6 mei 2019

12:00 Inloop met optionele lunch
12:30 Opening
13:00 Workshopronde 1 met 4 workshops
14:30 Break
15:00 Workshopronde 2 met 4 workshops
16:30 Afsluiting
17:00 Netwerk borrel


Locatie

Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20
3769 AS Soesterberg

Meld je aan