Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Speelse en creatieve workshop ‘Van PSU naar USP’ op BPUG-seminar (5 juni 2018)

Op 5 juni hield de BPUG (Best Practices User Group) haar jaarlijkse seminar in de Jaarbeurs in Utrecht. Judith de Jong en Henri Haarmans gaven er een workshop van 45 minuten met als titel:

Pssst, heb je al gehoord? De PSU is vernieuwd en heet voortaan USP.’

In deze workshop hebben zij de deelnemers laten ervaren dat je met creatieve en speelse werkvormen in de Project Start-UP (PSU) de deelnemers in je project een Unique Starting Point (USP) kunt geven.

De case

Tijdens de workshop werd de eerste bijeenkomst (PSU) van een projectgroep gespeeld. De deelnemers werd gevraagd een stakeholder-analyse en een risico-analyse uit te voeren. Dit deden ze a.d.h.v. speelse en creatieve werkvormen. Door in alle gevallen de materialen metaforisch op te pakken vonden de gesprekken op een ander niveau plaats en kregen de eindproducten een goede verdieping.

De stakeholder-analyse

Deze werd op twee verschillende manieren uitgevoerd:

  1. Door middel van het vormgeven van assistors en resistors. Hiervoor kregen de deelnemers zakjes met gezichtselementen (gezicht, neus, mond, ogen, haar, baard, snor, wenkbrouwen etc.).
  2. Door middel van het vormgeven van een krachtenveldanalyse met behulp van diverse materialen (elektriciteitspijp, spaghetti, draad, stokjes, keukenrol, etc.)

 

De risico-analyse

Ook hiervoor zijn twee verschillende werkvormen ingezet:

  1. Story cubes
  2. Creatief bouwmateriaal.

 

Foto-impressie

Onderstaande foto-impressies geven een goede terugblik op de workshop.

Leergang ‘Faciliteren voor Project Professionals’

Deze, en nog veel meer, speelse en creatieve werkvormen worden behandeld in de leergang ‘Faciliteren voor Project Professionals‘. Komend najaar starten we weer een nieuwe leergang. In een aantal maandelijkse bijeenkomsten van 4 uur passeren diverse groepsbijeenkomsten, leren we de deelnemers deze bijeenkomsten te faciliteren en in te vullen m.b.v. creatieve en speelse werkvormen. Dit levert uiteindelijk een grotere betrokkenheid van de deelnemers en betere eindresultaten op. Heb je interesse in deze leergang laat het ons dan weten via contact. Wij houden je dan op de hoogte.