Specialist in faciliteren

Speelse en creatieve workshop ‘Van PSU naar USP’ op BPUG-seminar (5 juni 2018)

Op 5 juni hield de BPUG (Best Practices User Group) haar jaarlijkse seminar in de Jaarbeurs in Utrecht. Judith de Jong en Henri Haarmans gaven er een workshop van 45 minuten met als titel:

Pssst, heb je al gehoord? De PSU is vernieuwd en heet voortaan USP.’

In deze workshop hebben zij de deelnemers laten ervaren dat je met creatieve en speelse werkvormen in de Project Start-UP (PSU) de deelnemers in je project een Unique Starting Point (USP) kunt geven.

De case

Tijdens de workshop werd de eerste bijeenkomst (PSU) van een projectgroep gespeeld. De deelnemers werd gevraagd een stakeholder-analyse en een risico-analyse uit te voeren. Dit deden ze a.d.h.v. speelse en creatieve werkvormen. Door in alle gevallen de materialen metaforisch op te pakken vonden de gesprekken op een ander niveau plaats en kregen de eindproducten een goede verdieping.

De stakeholder-analyse

Deze werd op twee verschillende manieren uitgevoerd:

  1. Door middel van het vormgeven van assistors en resistors. Hiervoor kregen de deelnemers zakjes met gezichtselementen (gezicht, neus, mond, ogen, haar, baard, snor, wenkbrouwen etc.).
  2. Door middel van het vormgeven van een krachtenveldanalyse met behulp van diverse materialen (elektriciteitspijp, spaghetti, draad, stokjes, keukenrol, etc.)

 

De risico-analyse

Ook hiervoor zijn twee verschillende werkvormen ingezet:

  1. Story cubes
  2. Creatief bouwmateriaal.

 

Wil je dit ook leren?

Op 1 en 23 april geven Judith de Jong, Nel Mostert en Henri Haarmans een tweedaagse training met creatieve werkvormen voor project professionals. Tijdens deze twee dagen maak jij een verfrissende duik in een aantal standaard projectmanagement methoden. Je komt er uit met nieuwe ideeën en nieuwe inzichten. Durf jij het aan?

Meer info en aanmelden

Foto-impressie

Onderstaande foto-impressies geven een goede terugblik op de workshop.