Specialist in faciliteren

Het sprookje van de smid

Auteur: Henri Haarmans

Een sprookje

In een dorpje woonde een hele vaardige smid. Hij kon met zijn hamer, tangen, vuur en water de mooiste ijzeren voorwerpen maken. Zijn klanten kwamen dan ook van heinde en ver om mooie hekwerken en ander voorwerpen bij hem te bestellen.

De smid had zelfs zoveel klanten dat zijn smederij te klein werd. Daarom vroeg hij aan de timmerman om zijn smederij te vergroten. Maar de timmerman was net zo’n vaardig vakman waar klanten van heinde en ver naartoe kwamen. Hierdoor had hij de eerste maanden geen tijd om de smederij te vergroten.

De smid wilde zijn smederij echter zo snel mogelijk groter hebben. Hij bedacht zich dat hij de timmerman ook met een hamer en tangen aan de slag had gezien. Natuurlijk ook met een zaag, een beitel, een boor etc. Maar de helft van wat de timmerman kon, kon hij ook al. Hoe je het andere gereedschap moest bedienen zou hij vast wel snel leren. Er waren tenslotte genoeg boeken, internetsites ed. waar instructies stonden hoe je ze moest bedienen.
Dus hij trok de stoute schoenen aan en ging aan de slag. Hij zocht uit wat er moest gebeuren voor het vergroten van zijn smederij en wat hij daarvoor aan gereedschap en materiaal nodig had. Hij plaatste een bestelling bij de plaatselijke doehetzelf-winkel. Toen alles geleverd was, begon hij te zagen, boren en timmeren.

Dat viel best wel tegen. Gaandeweg kwam hij tot de ontdekking dat het toch niet zo eenvoudig was als hij dacht te lezen in de instructies. Hij timmerde een mooie wand in elkaar, maar kwam tot de ontdekking dat de planken te lang waren. Het afzagen van de planken, die al aan de wand vast zaten, viel hem zwaar tegen. Zo liep hij van het ene naar het andere probleem.

Ten einde raad riep hij de hulp van de timmerman in. De timmerman kwam al snel tot de conclusie dat de smid zijn gereedschapskoffer goed gevuld had met gereedschap, maar dat de smid niet in de goede volgorde werkte. Natuurlijk moesten eerst de planken op maat gezaagd worden. Daarvoor moet je dan een houtzaag gebruiken en geen ijzerzaag zoals de smid had gedaan.

De smid begreep dat het hebben van het juiste gereedschap nog niet inhoudt dat je er goed mee om kunt gaan. Laat staan dat je in de juiste volgorde werkt. Hij besloot bij de timmerman in de leer te gaan.

Moraal van dit verhaal

Wat voor de smid geldt, geldt ook voor iedereen die besluit om meetings te begeleiden en denkt dat het voldoende is werkvormen van internet te downloaden en die uit te voeren. Werkvormen moet je op de juiste manier en in de juiste volgorde gebruiken.

Bij de Facilitation Academy helpen we je daar graag bij.