Specialist in faciliteren

Inspirerende gesprekken

Auteur: Arjan van Vembde

Hoe voer je een gesprek waarin iedereen geïnspireerd raakt, zonder dat deelnemers elkaar advies geven?

“Ik heb gisteren toch iets meegemaakt, poehee… het lijkt mij best fijn om er een gesprek over te hebben, maar ik heb géén behoefte aan intervisie of advies.” Zo begon een heel mooi gesprek tijdens de workshop van Arjan van Bommel en mijzelf op het Inspiratiefestival.

Veel gesprekken tussen professionals draaien om advies: een vraag wordt ingebracht, anderen denken mee en delen oplossingen. Maar dat is niet altijd wat nodig is. Soms is het fijner en beter om samen een dialoog te voeren waarin iedereen kan bijdragen, zonder dat er één casus of persoon centraal staat. Stel je een gesprek voor waarin inzichten en zelf nadenken belangrijker zijn dan adviezen en oplossingen, een gesprek waarin er voor iedereen ruimte is om te luisteren en te reflecteren.

Tijdens onze workshop wilde het groepje waar ik in zat precies zo’n dialoog voeren. De reflex om in een adviesmodus van ‘probleem-oplossing’ te schieten, was dichtbij, maar het lukte om een andere route te lopen. Geen advies geven werkte als uitnodiging tot een andere manier van denken en verbinden, waarin iedereen meedeed.

Wil jij nu ook liever zelf nadenken, sla dan de volgende tips lekker over. Heb je wél zin in tips voor zo’n open en waarderende dialoog, lees dan verder:

  1. Zet de toon met een heldere inleiding.
    Begin met het doel: het gaat niet om advies of oplossingen, maar om zelfonderzoek, delen en leren van elkaar, zonder elkaar iets te leren.
    Dit kun je bijvoorbeeld zeggen:
    “We zijn hier om samen te denken en van elkaar te leren. Het is geen adviesgesprek, maar een moment om te luisteren, iets te delen van je eigen ervaringen en je eigen inzichten te ontwikkelen.”
  2. Focus op vragen in plaats van antwoorden.
    Stimuleer nieuwsgierigheid door vragen te stellen die uitnodigen tot (zelf)reflectie.
    Bijvoorbeeld:
    “Wat roept dit bij je op?” of “Hoe zou jij dit in jouw situatie benaderen?” of “wat ik leer over mezelf nu ik dit hoor is..”
  3. Waarderend luisteren.
    Probeer wat je hoort op waarde te schatten, alles mag er zijn. Hoe is iets waardevol, wat valt ervan te leren? Focus op het verkennen van mogelijkheden en invalshoeken.
  4. Vermijd het geven van advies.
    Het kan verleidelijk zijn om ideeën te delen, maar blijf weg van concrete oplossingen. Laat stiltes toe en geef deelnemers de ruimte om hun gedachten te ordenen
  5. Verbind verschillende perspectieven.
    Zoek naar overeenkomsten, maar ook naar verschillen die het gesprek verder kunnen verdiepen.

Door deze aanpak ontstaat een gesprek waarin niemand de ‘deskundige’ hoeft te zijn, maar iedereen bijdraagt aan een rijke en betekenisvolle dialoog. Het vraagt misschien wat oefening, maar de beloning is groot: een gedeelde ervaring die inspireert, verbindt en nieuwe ideeën op gang brengt.