Specialist in faciliteren

Ja, maar … met Yes. And kan alles!

De Ja maar-battle, je hebt het vast al eens meegemaakt. Twee gesprekspartners beginnen steeds ieder hun zin met “Ja, maar..” gevolgd door een tegenwerping op het voorgaande.  Ja, maar leidt vaker tot besluiteloosheid en frustratie dan tot een constructief plan.

Hoe doorbreek je die woordenstrijd? Heel simpel: door Ja, maar te vervangen door Ja, en.

Improvisatietheater

Yes, And is het bekendste uitgangspunt bij improvisatietheater. Als je samen uit het niets een scène moet maken dan vergt dat enorm sterke afstemming op de ideeën van je speelpartner. Door voort te bouwen op het idee van hun collega-acteur belanden de spelers vaak in out-of-the box situaties. Yes and is een bron van creativiteit en innovatie.

Improvisatiespelers kunnen als geen ander twee tegengestelde ideeën verenigen.
Wat heb je als organisatie daaraan?

Bedrijven

Innovatieve bedrijven kunnen dit ook. Ik noem dat ook wel het Wat als-denken.

 • Wat als we een hotelketen oprichten zonder dat we panden bezitten?
 • Wat als we een taxicentrale zijn en we schaffen geen auto’s aan?
 • Hoe zou een videotheek of bioscoop eruit zien zonder videobanden die je moet terugbrengen, en zonder gebouw?

Dat zijn respectievelijk AirBnb, Uber en Netflix.

Het kan dus wel. Twee ideeën combineren tot een succesvol plan. Als je je bij je brainstorm maar niet laat belemmeren door Ja maar, of zijn broertje Nee want.

Ontwikkelingen tijdens Corona

Tijdens corona hebben we ook mooie toepassingen gezien van Yes, And, het combineren van mogelijkheden.

 • Jumbo had personeelstekort en de restaurants van La Place moesten tijdens de lockdowns dicht. Het personeel van La Place kon aan de slag bij Jumbo en Jumbo kreeg de mogelijkheid de hoge kwaliteit afhaalmaaltijden van La Place te verkopen.
 • Online werken leek voorheen onmogelijk of op zijn minst onhandig, tot men er wel Ja tegen móest zeggen. Toen bleek online werken ook extra voordelen op te leveren: én reistijd- en brandstofbesparing, én meer inclusieve vergaderingen, én snel samenwerken op een online whiteboard.
Tips

De Yes, And mentaliteit is een vaardigheid die je kunt trainen met oefeningen en werkvormen uit de Toegepaste Improvisatie. Yes, And is ook een manier van leven. Maar daar moet je me maar eens een andere keer over aanspreken.

 1. Ervaar het zelf. Probeer eens bij de volgende bijeenkomst telkens als je bijna Ja, maar wil zeggen op de mentale stopknop te drukken. Start je zin vervolgens met Ja, en.
  Bijvoorbeeld gevolgd door een “Ja en hoe kunnen we …”
 2. Zet telkens aan het begin van je bijeenkomst een werkvorm uit de Toegepaste Improvisatie in, om iedereen op een vrolijke, speelse manier te laten denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Wil je kennismaken met werkvormen uit het improvisatietheater, dan is de workshop ‘De Magie van ‘Yes, and’ die Marieke van Laar geeft tijdens de Verdiepingsmiddag Faciliteren op 23 mei 2022 een uitgelezen kans. Er si nog plek, dus meld je snel aan.
  Helemaal overtuigt van de werkvormen uit het improvisatietheater en wil je ze leren? Dan is de training Veranderfitness die Marieke geeft een aanrader.

Auteur: Marieke van Laar