Specialist in faciliteren

Weerstand: energieslurper of energiebooster?

Ik werk als trainer/facilitator veel met groepen en in het verleden trapte ik toch nog regelmatig in de ‘weerstand val’. Zeker als ik moe was of mijn focus richtte op een lastig programma, zag ik de weerstand (te) laat. Het grappige is dat weerstand vaak een niet effectieve impuls op roept. In veel andere gevallen is deze impuls prima. Bij weerstand is dat maar de vraag. Mijn primaire reactie bij weerstand was, dat ik vooral ging uitleggen waarom het programma zo is opgebouwd of welke voordelen er voor de persoon/organisatie zijn. Totaal niet effectief. Meestal wordt de weerstand groter. In het slechtste geval wordt het een ‘strijd’ waarbij beide partijen veel zenden en waar beiden elkaar niet goed kunnen horen. Het resultaat is dat de energie om met het oorspronkelijke onderwerp aan de gang te gaan, wegsijpelt. Herkenbaar? Trap jij ook wel eens in deze weerstand val?

Hoe dan wel?

Een collega van mij gebruikt hiervoor de mooie uitspraak: “Weerstand is net als mensen, het wil gezien, gehoord en erkend worden”.

Door de jaren heen ben ik gepokt en gemazeld en kan ik gelukkig wel om een aantal van mijn eigen impulsen te onderdrukken en bewust effectief gedrag in te zetten. Ik maak de weerstand het liefst bespreekbaar. Daarvoor hanteer ik de volgende stappen:

  1. Parkeer je eigen doel/belang.
  2. Vat het non-verbale gedrag van de ander samen.
  3. Vraag door op emoties en persoonlijke belangen en behoeften.

Dit klinkt heel simpel, maar het vraagt met name inzicht en vaardigheden om dit goed te doen.

Er zijn echter ook andere modellen die helpen bij het in kaart brengen en het oplossen van weerstand. Wil je meer weten over het thema weerstand en je eigen impuls gedrag weten? En wil je  jouw vaardigheden als trainer of facilitator vergroten, kom dan naar de training Van Stilstand naar Beweging – goed omgaan met weerstand. Deze twee daagse training wordt op 6 en 21 april gegeven. In deze training dragen we (Henri Haarmans en Frank Snieder) verschillende modellen, die je helpen weerstand te herkennen en er effectief mee om te gaan, aan.

Auteur: Frank Snieder.