Specialist in faciliteren

Handboek ‘Faciliteren van Online Meetings’ en het werkboek ‘Online Werkvormen’

Het faciliteren van online meetings valt uiteen in twee delen: welke skills heb ik als facilitator nodig en welke werkvormen kan ik inzetten. Hiervoor zijn twee digitale boeken bij de Facilitation Academy beschikbaar:

Handboek ‘Faciliteren van Online Meetings’

Het handboek bevat de volgende hoofdstukken:

Inleiding faciliteren van online meetings
Update geschiedenis
1 Face2face vs. online meetings
2 Tools
3 Intake voor een online meeting
4 Workshopontwerp voor een online meeting
5 Hoe bereid ik de online meeting goed voor?
6 Veiligheid
7 De workshop
8 Afronding
9 Werkvormen
10 De toekomst: hybride en asynchrone meetings.

Bijlages (10 stuks) met specifieke informatie en tips over tools, handige tips voor sites.

De eerste versie van dit handboek verscheen op 17 maart 2020. Sindsdien is het handboek regelmatig bijgewerkt. Op 30 juni 2022 is versie 28 onder de abonnees verspreid. Deze versie omvat inmiddels 118 pagina’s.
Samen met het handboek wordt een losse literatuurlijst verspreid. Deze omvat inmiddels meer dan 401 referenties naar boeken, artikelen in kranten en tijdschriften en artikelen op internet.

Werkboek ‘Online Werkvormen’

Op 31 maart 2021 verscheen, samen met het handboek, versie 18 van het werkboek ‘Online Werkvormen’. Ook aan het werkboek worden regelmatig nieuwe werkvormen toegevoegd.
Vanaf versie 16 is er een apart bestand, een XREF, toegevoegd aan het werkboek. Deze XREF bevat een kruisverwijzing tussen de werkvormen en de meervoudige interesses resp. het doel van de werkvorm. Zo wordt het nog makkelijker om de juiste werkvorm bij je online meeting te vinden.

Op 30 juni 2022 is versie 22 met 84 werkvormen onder de abonnees verspreid.

Wat abonnees er van vinden


Ja, ik wil meer kennis over online faciliteren

Neem nu een abonnement

Als je een abonnement op het handboek neemt, ontvang je de nieuwste versies van het handboek en het werkboek. Indien er in de toekomst updates uitkomen, krijg je die automatisch per mail toegestuurd. Voor dit abonnement betaal je slechts € 75 excl. BTW. Dat is minder dan de prijs van twee managementboeken.

Het is ook mogelijk een bedrijfsabonnement te nemen. Bij een bedrijfsabonnement mag je het handboek en het werkboek verspreiden onder je collega’s, mits zij van hetzelfde bedrijf zijn, of op een gedeelde omgeving in het bedrijfsnetwerk plaatsen. Hiervoor betaal je, ongeacht het aantal gebruikers, € 350 excl. BTW.

Ja, ik neem een abonnement

Online training ‘Faciliteren van Online Meetings’

Volg je liever een training over online faciliteren, dan kan dat ook. Lees er meer over bij de training ‘Faciliteren van Online Meetings‘. Bij deze training krijg je een gratis abonnement op het handboek en het werkboek.