Specialist in faciliteren

Open Coffee – Van koffiedrinken naar werken aan je zelf

Een paar van de reacties die de deelnemers na de bijeenkomst op LinkedIn gaven:

  • “Interessante bijeenkomst!”
  • “Leerzaam en gezellig!!”
  • “Het was een hele fijne bijeenkomst en een inspirerende start van de week.”

 

 

Netwerken is een belangrijk onderdeel van hetgeen zelfstandigen doen. Daarom gaan ze naar netwerk ontbijten, -koffies en -borrels. Deze bijeenkomsten zien er vaak ongeveer hetzelfde uit. Bij binnenkomst drink je wat, praat met een aantal van de aanwezigen. Soms pitchen alle deelnemers en is er een presentatie over een onderwerp dat interessant kan zijn voor de aanwezigen. Onduidelijk is of de deelnemers iets doen met hetgeen ze geleerd hebben. Ze zijn tijdens zo’n bijeenkomst aan het consumeren.

Het inspiratieteam van de Open Coffee 071 (Wendy Vos, Leanne Hovink en Henri Haarmans) wil hierin verandering brengen door de interactie te verhogen en de deelnemers te laten oefenen met hetgeen ze geleerd hebben.
De vraag die het inspiratieteam zichzelf gesteld heeft, is: “Op welke manier kunnen we ervoor zorgen, dat de deelnemers ook daadwerkelijk gaan oefenen met het gepresenteerde onderwerp?”

Bij de Open Coffee 071 staat de eerste bijeenkomst van het jaar altijd in het teken van pitchen. Elke deelnemer pitcht zichzelf. Interessant, maar na de derde pitch ben je afgehaakt. Bovendien leer je als pitcher hier niets van.

Om de omslag te maken van zenden naar interactie hebben we het als inspiratieteam anders aangepakt.

Aan de deelnemers hebben we gevraagd wat de kenmerken van een goede pitch zijn en wat de kenmerken van een slechte pitch zijn. Vervolgens liet één van de leden van het inspiratieteam een slechte en een goede pitch zien. Aan de hand van deze voorbeelden werd het lijstje met kenmerken uitgebreid. Met behulp van deze kenmerken zijn de deelnemers hun eigen pitch gaan schrijven resp. aanpassen.

Vervolgens werd er in drietallen geoefend. Na elke pitch gaven de toehoorders een top en een tip. De pitch werd met de tips verbeterd en in een nieuw drietal geoefend. Waarna weer tips en tops gegeven werden.

Aan het eind werd kort geëvalueerd:  wat heb je geleerd en wat vond je van de ochtend?

Door de ochtend op deze manier in te steken, waren de deelnemers veel meer betrokken bij de ochtend. Door zelf na te denken over de kenmerken van een slechte en een goede pitch blijven de kenmerken beter hangen.

Aan het eind van de ochtend hadden de deelnemers hun pitch aangescherpt. Vaak bleek dat de werkelijke boodschap die ze over wilden brengen, verstopt zat in het tweede deel van de pitch. Door die naar voren te halen en het vervolg hieraan op te hangen, nam de kracht van de pitch enorm toe.

 

Door een relatief eenvoudige ingreep nam de participatie van de deelnemer enorm toe. Ze hebben het geleerde gelijk in praktijk kunnen toepassen. Kortom: voor herhaling vatbaar.

Download deze case