Het mooiste wat we kunnen ontdekken, is elkaar
Check-in: altijd doen
Nieuwe bestuursleden vinden is altijd moeilijk, maar deze sportvereniging is het gelukt. Op de algemene ledenvergadering zijn twee nieuwe bestuursleden benoemd, waardoor het bestuur weer compleet is. De vertrekkende leden hebben hun taken zorgvuldig overgedragen, dus het bestuur kan weer lekker aan de slag.
De eerste bestuursvergadering loopt echter niet soepel: er wordt gemord. Ook de tweede vergadering een week later loopt niet lekker. De voorzitter zit met zijn handen in het haar: wat is er aan de hand? Hij heeft toch een bekwaam team? De nieuwe bestuursleden wilden graag aan het bestuur deelnemen, en de bestuursleden kennen elkaar en de vereniging goed. Waarom wil het dan niet lopen?
Voor de volgende bestuursvergadering vraagt hij een bevriend facilitator de bestuursvergadering te begeleiden. Deze komt al snel tot de conclusie dat er bij de eerste bestuursvergadering een belangrijke stap is overgeslagen, namelijk de check-in. Natuurlijk kennen de bestuursleden elkaar van het sportveld en de kantine, maar kennen ze elkaar wel écht? Kennen ze elkaars verwachtingen? Weten ze hoe het er in de bestuursvergaderingen aan toe gaat? Kennen ze alle dossiers die het bestuur in behandeling heeft? En vanzelf komen er meer dit soort vragen.
De derde vergadering van het bestuur staat dan ook volledig in het teken van een zorgvuldige check-in. De nieuwe bestuursleden vertellen wat hen drijft, er worden verwachtingen uitgewisseld en de nieuwe bestuursleden worden meegenomen in het wel en wee van het bestuur dat niet uit notulen is op te maken.
Zo groeit er iets tussen oude en nieuwe bestuursleden en begint er een teamgevoel te ontstaan. De vierde vergadering verloopt al een stuk soepeler. Het bestuur begint weer te draaien.
Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.