Specialist in faciliteren

Zoek nooit het geluk, want je zoekt je een ongeluk (August Willemsen)

Magical Mystery Tour

Aan coachees wordt wel eens de vraag gesteld: herinner je je een moment uit je vroege jeugd waarop je je intens gelukkig voelde? Wat deed je toen, wat zorgde voor het bijzondere gevoel? De bedoeling is om in gesprek te komen over diepere drijfveren en gevoelens van verbondenheid, om zo de basisvitaliteit van de coachee aan te spreken.

Maar zou zoiets ook kunnen met een team of hele organisatie die haar vitaliteit even kwijt is? Wellicht komt een dag op stap volgens het ‘Magical Mystery Tour’-concept (zoals de bus die in Liverpool rondrijdt, geïnspireerd op de Beatles) hierbij in de buurt. Dat gaat als volgt:

  • Het team toert met een bus langs kleine landweggetjes en bijzondere plekjes. De passagiers krijgen vragen die ze – geïnspireerd door het landschap – in tweetallen bespreken. Dat creëert een veel gemakkelijkere setting om te praten over dingen die je raken, waar je trots op bent of waar je je zorgen over maakt. Doordat je samen naar buiten kijkt, voelen stiltes veel minder ongemakkelijk dan wanneer je tegenover elkaar zit.
  • De bus stopt nu in het bos, en de dropping begint. De groepen zoeken samen de weg terug, net als vroeger, terwijl onderweg associatieve vragen worden besproken, bijvoorbeeld over diepere kwaliteiten en drijfveren.
  • De volgende halte is een zorgboerderij. Hier zijn allerlei activiteiten met dieren gepland, met ook hier weer volop ruimte om te associëren. Het varkentje houdt pas op met krijsen als het zich veilig voelt, het paard volgt alleen als teamleden rustig samen oplopen. Gesprekken over veiligheid en balans in het team ontstaan als vanzelf.

En terug op het beginpunt allemaal onder de bank, zodat de achterblijvers denken dat de bus leeg is?

Deze bijdrage is geschreven door Jolanda Buter.

Naar de werkvormen