Specialist in faciliteren

Creativiteit is magisch: onderzoek haar niet te grondig (Edward Albee)

Kritieke momenten voor facilitators: Honderd ideeën

Ze zitten met vijftien personen aan een grote tafel. Vandaag moet het gaan gebeuren: de nieuwe visie wordt bepaald. De manager geeft een presentatie en de rest van het team knikt. Zijn hier nog vragen over? Nee? Nou, dan wil ik graag dat jullie dit gaan uitrollen in jullie afdeling.

Oeps.

Hoe kunnen we nou wél een visie ontwikkelen die ons écht uitdaagt en aanspreekt? Wat veel mensen zich misschien niet realiseren, is dat ook het maken van een visie een creatief proces verlangt. Die stip op de horizon is helemaal niet zo helder, en er is ook niet slechts één stip. Misschien zijn er wel twintig stippen, misschien wel honderd, misschien nog wel veel meer.

De kracht van eerst divergeren (ideeën bedenken) en dan pas convergeren (oplossingen kiezen) is dat je niet bij je eerste gedachte blijft hangen. Er zijn vast betere ideeën dan het idee dat voor de hand ligt. Knip je proces op in meerdere fasen. Eerst, zonder schroom en censuur, ideeën genereren, en dan, slim en met zicht op je doel, de ideeën kiezen.

Begin bij het maken van de visie eerst met dromen: ‘Het zou geweldig zijn als …’

Deze bijdrage is geschreven door Judith de Jong.

Naar de werkvormen