Specialist in faciliteren

Er zijn geen domme vragen, wel vragen die laten zien hoe dom je bent

Laat ze eens alle hoeken van de kamer zien

Je wordt als specialist gevraagd om een presentatie te houden voor een team. De bedoeling van de opdrachtgever is dat het team geïnteresseerd raakt in het onderwerp, omdat het om een belangrijk onderdeel van hun werk gaat. Het is daarom belangrijk dat er goed geluisterd wordt en dat er interactie ontstaat tussen jou en de teamleden.

Natuurlijk kun je die powerpoint die je al drie keer hebt laten zien weer uit de kast halen, maar je merkte de laatste keer al dat de deelnemers langzaamaan afhaakten. Natuurlijk kun je de presentatie verrassender maken door hem om te zetten naar Prezi, maar ook daarmee bereik je niet echt je doel. Daarom besluit je het over een heel andere boeg te gooien.

Je loopt je presentatie door en besluit wat de belangrijkste tien (het mogen er ook meer of minder zijn) boodschappen zijn die je wilt overbrengen. Hier formuleer je multiplechoicevragen over. Tijdens de bijeenkomst met het team schuif je de vergadertafel aan de kant en hang je in de vier hoeken van de ruimte de letters A, B, C en D op. Je stelt je eerste vraag, en de deelnemers kiezen hun antwoord door zich bij één van de vier letters op te stellen. Hierna geef je een toelichting op het juiste antwoord. Zo loop je alle vragen af.

Je zult merken dat de deelnemers veel actiever betrokken zijn bij jouw verhaal en mogelijk zelfs een wedstrijdje gaan houden: wie heeft de meeste antwoorden goed?

Wil jij ook je presentatie verbeteren, dan is de training ‘Geven van interactieve workshops op Congressen‘ echt iets voor jou.

Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.

Naar de werkvormen