Specialist in faciliteren

Beter niets gedaan, dan het verkeerd gedaan

Kiek’n Wat ’t Wordt

Als je een groep begeleidt als facilitator, coach of trainer en er gebeurt iets onverwachts, dan reageren de meeste begeleiders direct. Ze zetten een of andere vorm van een interventie in. Maar is die spontane interventie wel de beste interventie die je kunt doen? Zou even wachten en kijken wat er gebeurt en dan pas reageren (als het nog nodig is) niet beter zijn?

Even wachten vinden we moeilijk. We willen het liefst direct in actie komen, want we hebben het gevoel dat we gezichtsverlies lijden als we niet meteen reageren. We denken dat we dan minder ‘professioneel’ overkomen. Die gedachte is jammer genoeg een belemmerende overtuiging. Het is beter even te wachten en dan een goede interventie doen, dan gelijk een verkeerde interventie in te zetten.

In dit soort situaties helpt KWW, kort voor ‘Kiek’n Wat ’t Wordt’. Het is Twents en laat zich het best vertalen met ‘Even de kat uit de boom kijken’.
KWW is ook de bijnaam van de zevende en laatste houding van koning Buthu. Het is een houding die veel door acteurs wordt gebruikt. Henk Hofman beschrijft haar in zijn boek De koning en de nar.

De houding is als volgt. Je staat op twee benen. Je gaat even op je tenen staan en veert weer terug op twee voeten. Dit herhaal je een paar keer. In de tijd dat je dit doet reageer je niet. Het geeft je tijd om even na te denken. KWW dus. Dan bepaal je welke interventie je doet.

Meer weten over faciliteren of over de zeven houdingen van koning Buthu?
Kijk dan bij de training ‘Van Stilstand naar Beweging – Goed omgaan met Weerstand‘.

Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.

Naar de werkvormen