Specialist in faciliteren

Energie is de oorzaak van alle veranderingen in de wereld (Werner Heisenberg)

Energiemanagement

Het gebeurt iedereen wel eens: de energie in de bijeenkomst zakt weg. Je merkt het bijvoorbeeld aan gapende deelnemers, er komen geen nieuwe ideeën meer, het tempo gaat omlaag. Realiseer je dat je als facilitator de beste graadmeter bent voor de groep, dus als jouw energie wegebt, ebt die bij de deelnemers ook weg. Tijd dus voor een zogenaamde energizer. Afhankelijk van de oorzaak van het energieverlies zet je een andere energizer in, een werkvorm om even weer ‘fris in het hoofd’ te worden. Bijvoorbeeld even staan of springen. Een paar voorbeelden:

1. Concentratieverlies
Concentratieverlies treedt meestal op als je met de hele groep tegelijk werkt. Deelnemers haken af, doen niet meer mee, gaan op hun smartphone kijken en zitten te gapen.
Ga dan zo snel mogelijk in subgroepen aan de slag. Het kan handig zijn om een activerende energizer in te zetten voordat ze aan de slag gaan.

2. Vermoeidheid
Vermoeidheid treedt op tijdens bijeenkomsten waarbij de deelnemers veel moeten nadenken en overleggen. De deelnemers zitten veel in hun hoofd, met een duf gevoel en hoofdpijn tot gevolg. Een activerende energizer, die deelnemers uit hun hoofd en naar het lichaam haalt, brengt in dit soort situaties uitkomst.

3. De brainstorm naar nieuwe ideeën stokt
Als er nog maar mondjesmaat nieuwe ideeën komen, is het tijd voor een energizer die de deelnemers outside the box helpt denken, en hen stimuleert om nieuwe paden in te slaan.

Geef wel altijd een toelichting over de reden van het inzetten van de energizer.

Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.

Naar de werkvormen