Hulp van buiten heeft vaak een verzwakkende uitwerking, maar hulp van binnen versterkt altijd. (Samuel Smiles)
GDSS: de valkuilen
Zoals bij elk instrument zijn er ook valkuilen bij het gebruik van een GDSS:
- Je moet als facilitator nog beter op de formulering van je vraag letten, omdat deze letterlijk op het scherm te lezen is. Dat voelt en werkt anders dan wanneer je de vraag gewoon aan de groep stelt.
- Een bijeenkomst waarbij deelnemers de hele dag achter een computer zitten, kan erg geestdodend werken. Zorg daarom voor een goede afwisseling en combineer daarbij digitaal met analoog.
- Werken met een GDSS geeft een andere beleving aan de deelnemers. Wanneer je werkt met post-its, kun je deze vastpakken en de opbouw zien groeien. Dat geeft meer beleving dan wanneer de resultaten alleen op een scherm worden getoond.
- Als facilitator loop je het risico dat je het contact m,et de groep verliest, doordat je druk bezig bent met de bediening van het systeem. Bij zo’n bijeenkomst is hety daarom handig om met een zogenoemde sidekick te werken. Die sidekick doet voor jou het knoppenwerk, zodat jij als facilitator je volledig op de groep kunt richten.
Dit is het derde deel over Online Meetings. De eerste is gepubliceerd op 4 maart 2019 en legt uit wat een GDSS is. In de tweede bijdrage van 8 april 2019 worden de voordelen van een GDS geschetst. In de vierde bijdrage van 4 juni 2019 wordt ingegaan op de rol van de facilitator.
Meer weten over het faciliteren van online meetings? Neem een abonnement op de handleiding ‘Faciliteren van Online Meetings‘.
Meer weten over faciliteren met behulp van een GDSS?
Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.