Specialist in faciliteren

Focus vraagt om leegte

Mediteren helpt

In 2017 is er aan de Erasmus Universiteit Rotterdam een onderzoek uitgevoerd naar het effect van mediteren bij ideeëngeneratie. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de Harvard Business Review (Can 10 Minutes of Meditation Make You More Creative?). De strekking van het artikel is dat een mindfulnessoefening van tien minuten voorafgaand aan een brainstormsessie ervoor zorgt dat de deelnemers:

  • hun hoofd kunnen leegmaken;
  • zich meer kunnen focussen op hun taak;
  • meer en originelere ideeën bedenken.

Eigenlijk is die conclusie helemaal niet zo opmerkelijk. Ga maar eens bij jezelf na wat er gebeurt als je hoofd overloopt van allerlei zaken die geregeld moeten worden. Het is dan heel moeilijk je te concentreren op het genereren van nieuwe ideeën.

Datzelfde geldt natuurlijk voor de deelnemers aan jouw workshop. Ze hebben bijvoorbeeld achtereenvolgens gehaast gegeten, de kinderen naar school gebracht, in de file gestaan, nog even gauw de mail gecheckt, een praatje met een collega gemaakt, en zich toen naar de workshoplocatie gespoed. Je kunt dan niet van ze verwachten dat ze direct spontaan ideeën kunnen bedenken: hun hoofd loopt gewoon nog over, en ze zullen eerst tot rust moeten komen.

Kortom: het wordt tijd dat we ook tijdens onze workshops meer mindful worden.

Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.