Specialist in faciliteren

Speel nimmer met de dobbelstenen der fortuin; gewoonlijk zijn zij vals (Pythagoras)

Energie reguleren zonder energizer

Soms merk je dat de energie in een groep gedaald is. Je kunt dan een energizer inzetten om de energie weer terug te brengen. Het nadeel hiervan is dat je dan de energizer inzet om de energizer. Slimmer is het om de gekozen werkvorm zo aan te passen dat er beweging in komt.

Stel, je wilt een kaartvraag doen om een inventarisatie te maken. Meestal gebeurt dat zittend en schrijft iedereen post-its. De post-its worden vervolgens opgeplakt en gerubriceerd. De groep zit op die manier algauw drie kwartier. Zonde! Pas de werkvorm aan.

Bedenk zes subthema’s bij de vraag van de opdrachtgever, schrijf die op flip-overs, nummer de subthema’s van 1 tot 6, en verspreid de flip-overs over de ruimte. In het midden van de ruimte leg je een grote dobbelsteen. Laat iedereen om de beurt de dobbelsteen gooien, een post-it schrijven die bij het thema met het gegooide nummer hoort, en deze opplakken op de bijbehorende flip-over. Daarna gooit iedereen voor zich de dobbelsteen opnieuw en schrijft een post-it bij het nieuwe subthema. Op deze manier ontstaat er beweging in de groep en keert de energie terug, én je bent productief bezig.

Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.

Naar de werkvorm