Specialist in faciliteren

Knieën kunnen beter kletsen dan klutsen

De geest die zich vrijmaakt, dat is de meditatie (Krishnamurti)

Een energizer kan associatief denken stimuleren, en dat is handig als je de deelnemers aan je workshop ideeën wilt laten genereren. Een heel leuke werkvorm is dan ‘Ja, we hebben vijf dingen’. Hij verhoogt niet alleen het associatief denken, maar geeft ook energie en zorgt voor een groepsgevoel. Een perfecte energizer voor na de lunchbreak.

Ga met zijn allen in een cirkel zitten. Je doet als facilitator zelf mee.

Geef het startsein voor de oefening. Tijdens de oefening klappen alle deelnemers continu met hun handen op hun knieën. Geef aan dat het een redelijk tempo moet zijn. Te hoog wordt te vermoeiend en te laag heeft geen effect. Geef zelf het goede voorbeeld.

De deelnemers moeten nu de vraag van hun rechter buurman of -vrouw zo snel mogelijk beantwoorden, zonder na te denken: ‘Noem vijf dingen die …’ Bijvoorbeeld: ‘Noem vijf dingen die je wilt eten bij je ontbijt’, of ‘Noem vijf dingen die je niet wilt tegenkomen op vakantie’. Begin als facilitator zelf door de vraag te stellen aan je linker buurman of -vrouw.

Na het eerste antwoord van ieder groepslid roept de hele groep luid: ‘Eén!’ Na het tweede: ‘Twee!’, enzovoort. Na het vijfde antwoord roept de hele groep: ‘Ja, we hebben vijf dingen!’ Bij elk woord steken ze om en om hun rechter en linker vuist op.

Zo geeft ieder groepslid antwoord op de vraag. Als facilitator beantwoord je zelf de laatste vraag.

Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.

Naar de werkvorm