Specialist in faciliteren

Tijd is een afspraak

Kijken naar het verleden ontsluiert de toekomst

Dit stukje is in februari 2019 geschreven, toen er allerlei warmterecords werden gebroken. Als u dit leest, zijn we ruim een jaar verder. Bijzonder toch!? Een tijdloos stukje schrijven in een waanzinnig snel veranderende wereld vol met records: dat is nu, starende naar mijn computerscherm, mijn uitdaging. Het is de bedoeling dat wat u nu gaat lezen u interesseert. Maar kan dat, als het al een jaar oud is?
Misschien is elke tijd wel tijdloos en moeten we ons louter bezighouden met het nu. Of misschien kunnen we toch, zeg, één jaar vooruitplannen? Maar dan nog kan ik u met dit stukje uit 2019 dus onmogelijk iets zeggen waar u als lezer over een jaar, dus in 2021, iets aan heeft. Eigenlijk moet u alles wat ik schrijf daar, in 2020, direct kunnen toepassen. Welke adviezen die ik u nu zou geven zouden u dan nog van nut kunnen zijn? Welke verhalen zijn interessant genoeg om te vertellen?

Faciliteren van tijdloosheid
Als facilitator ga ik met een team weleens op zoek naar ‘Wat maakt jullie gelukkig?’. We maken dan bijvoorbeeld een tijdspad van de historie van het team, met ups en downs. Dan laat ik het team eens per jaar terugkijken en vandaar uit benoemen: ‘Wat maakte dat het jullie gelukt is om tot hier te komen? Wat was jullie gedrag? Wat vonden jullie belangrijk (waarden)? Wat waren jullie onderlinge afspraken (normen)?’ Gedrag, waarden en normen zijn tijdloos. Die neem je als team altijd mee. Het benoemen ervan geeft helderheid en saamhorigheid, en zorgt hopelijk voor een gelukkig team.

Deze bijdrage is geschreven door Nel Mostert.

Naar de werkvorm