Specialist in faciliteren

Aandacht vraagt om rust

Wat te doen op een druilerige zondag?

De regen slaat tegen de ramen, ik heb geen zin om ook maar iets te doen. Nog maar een kop koffie dan. Tegen één uur gaat het toch jeuken: ik wil iets doen! Ik ga dingen doen die ik al lang in mijn hoofd had: ik ga opruimen, dingen weggooien, ruimte scheppen. Het werkt louterend, en aan het einde van de dag weet ik: ik begin fris aan de week!

Ben jij facilitator? Bouw dan aan het begin van een workshop een moment in om in het hoofd van de deelnemers ruimte te maken voor de workshop. Geef de deelnemers een A4’tje en laat ze opschrijven wat ze nog bezighoudt, bijvoorbeeld: ‘Heb ik de wasmachine wel aangezet?’, ‘Ik moet mijn e-mails nog doornemen!’, of ‘Welke boodschappen moest ik ook alweer meenemen vanavond?’

Pak een mooie doos en vraag iedereen om zijn of haar blaadje in de doos te stoppen. Jij zegt dat je de doos zorgvuldig bewaart, en dat ze hun blaadje aan het einde van de workshop terugkrijgen. Zo begin je de dag op een leuke manier en hebben de deelnemers de volledige aandacht voor de workshop.

Deze bijdrage is geschreven door Nel Mostert.