Specialist in faciliteren

De logica brengt de waarheid niet voort; zij ontbolstert haar slechts (Pierre Delbet)

Een plaatje zegt meer dan een praatje

Tijdens online meetings is de kans aanwezig dat er volledig langs elkaar heen gepraat wordt. Waarschijnlijk is de kans hierop online een stuk groter dan bij fysieke meetings, want de deelnemers zien elkaars non-verbale gedrag niet. Merk je als facilitator dat je er niets meer van begrijpt, stop dan het gesprek, en vraag elke deelnemer om voor zichzelf een schema of tekening te maken van het probleem, het vraagstuk of de informatie over het onderwerp.

Als iedereen klaar is, vraag je de deelnemers om hun schema’s met elkaar te delen en uit te leggen hoe dat in elkaar zit. Dat delen kunnen ze op diverse manieren doen: ze kunnen de tekening laten zien, een PowerPointpresentatie delen, het schema op het webbased whiteboard van de online meeting tekenen, enzovoort. Welk schema representeert het best het probleem, het vraagstuk of de informatie over het onderwerp? Moet het nog aangevuld worden?

Je zult merken dat de meeting daarna een stuk soepeler verloopt.
En komt niet iedereen met een schema of tekening? Geen probleem. Deze deelnemers hebben vast wel een mening over de schema’s van de anderen.

Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.

Naar de werkvorm

Wil je zelf leren tekenen, dan is de de training ‘Zakelijk Tekenen’ die Wouter Niks bij de Facilitation Academy geeft een aanrader.

Naar de F2F-training

Naar de Online training