Specialist in faciliteren

De tong is gemakkelijker te bewegen dan de handen

Leiderschap in beweging – maar nu het team nog …

Als leidinggevende heb je een mooie visie op de afdeling en zie je mogelijkheden voor verandering. Je hebt een mooi programma gemaakt: heldere doelen, kansen voor iedereen. Je hebt er zin in om met de afdeling de gewenste slag te maken.

Na enige tijd merk je echter dat je gaat leuren en sleuren, en na een aantal weken ben je bekaf! De weerstand is voelbaar, en hoe harder jij werkt, des te groter wordt die weerstand. Het leuke programma is niet leuk meer, en de doelen zijn onhaalbaar geworden.

Is dit herkenbaar?

Wil je weerstand eerder herkennen? Wil je van weerstand naar beweging?

De primaire reactie die we vaak hebben als we weerstand tegenkomen, is uitleggen dat de verandering goed en gewenst is. Rationeel klopt jouw verhaal waarschijnlijk wel, maar het sluit helaas vaak niet bij de ander en zijn gevoelens aan. De ander voelt zich niet gehoord, is gepasseerd in zijn ideeën, of is onzeker over de veranderingen. Diverse soorten emoties zijn dan mogelijk, en geëmotioneerde mensen kunnen jouw uitleg niet verwerken.

Als leidinggevende kun je bij weerstand beter:

  • je eigen visie even parkeren en de ander centraal stellen;
  • de weerstand (emotie) herkennen en erkennen;
  • doorvragen op de emotie; en
  • doorvragen op persoonlijke wensen, behoeften, belangen en motieven.

De ander komt dan gegarandeerd in beweging.

Deze bijdrage is geschreven door Frank Snieder. De cartoon is van JanWillem Snieder.

Meer leren over omgaan met weerstand? Dan is de training ‘Van Stilstand naar Beweging – Goed Omgaan met Weerstand’ een aanrader.

Naar de training