Specialist in faciliteren

In iedere zeemeeuw zit een kans

Seagull management: managers die kort neerstrijken, veel schreeuwen en alleen shit achterlaten

Leidinggevenden die heel kort blijven, een hoop lawaai maken en een grote rotzooi achterlaten, worden seagull managers genoemd, omdat ze zich gedragen als zeemeeuwen. Medewerkers die al tientallen jaren bij de organisatie werken, herkennen deze zeemeeuwen gelijk en kunnen alleen maar verzuchten: ‘Daar heb je er weer zo een.’

Wat is ertegen te doen? In Scheveningen verkopen ze vuilniszakken die zeemeeuw-proof zijn, en in Den Haag slaan ze tegenwoordig het vuilnis ondergronds op. Die aanpak kun je doortrekken naar de werkvloer: als een zeemeeuw in de organisatie neerdaalt, verstoppen de medewerkers vanaf dat moment al hun werk in zeemeeuw-proof mappen, verstopt in onvindbare databases. Vergaderingen vinden plaats op geheime locaties, en de zeemeeuw wordt zo weinig mogelijk ‘gevoerd’ met informatie.

Een andere tactiek uit Scheveningen is een vlieger in de vorm van een roofvogel om de zeemeeuwen af te schrikken. Misschien is het een idee om de seagull manager te voeren met iets wat in feite een afleidingsmanoeuvre is: een mus die op een adelaar lijkt, of een schoothondje dat grauwt als een wolf. De zeemeeuw kan er dan lekker mee bezig gaan, er veel over schreeuwen en zijn shit erop los laten, terwijl het gewone werk op de achtergrond lekker doorgaat. In verstokte bureaucratieën doen medewerkers dit vaak al onbewust.

Vraag je je wel eens af welke dieren er nog meer rondlopen in jouw organisatie en welke tactieken je daarop kunt loslaten? Gebruik dan de werkvorm ‘Alle dieren in het Bos’ eens met je team voor een inventarisatie.

Deze bijdrage is geschreven door Nel Mostert.

Meer informatie

Dit is één van de werkvormen die je leert tijdens de training ‘Creatieve Aanpak voor Projecten‘.

Naar de training

Naar de werkvorm