Specialist in faciliteren

Als er geen haan naar kraait, heeft de kip hard gewerkt

Een team zonder hiërarchie is een utopie

Wie de tijd heeft om een stel kippen langdurig te bekijken, komt erachter dat dat verhaal over de ‘pikorde’ echt waar is. Er is altijd één kip de baas en onder de rest is er ook een rangorde. Dat gaat soms zo ver dat de baas een van de andere kippen letterlijk kaalpikt. Brrr … Het vreemde is dat de kippen alles pikken; ze voegen zich naar het geheel en weten hun plaats. Zo wordt eten letterlijk weggepikt (soms zelfs uit de bek) van andere kippen, wordt er na het leggen van een ei luidkeels gekakeld en heeft elke kip zijn eigen plek op de stok in het nachthok.

In teams werkt dat net zo. Er is altijd één leider en het team voegt zich naar elkaar. Wij zijn (net als) dieren. Daarom werkt een ‘platte organisatie’ waarin ‘iedereen gelijk is’ niet. Een team zonder hiërarchie is een utopie.

Bekijk daarom het team eens een tijdje als een stel kippen. En stel met elkaar vast hoe jullie teamgedrag een afspiegeling is van deze kippen. Als je wilt mag je ook koeien bestuderen, of een roedel wolven, of elke andere groep dieren.

Welke dieren zijn jouw team eigenlijk? En waarmee zou je jullie teamgedrag willen vergelijken?

De werkvorm die je hiervoor kunt gebruiken is: de pikorde.

Deze bijdrage is geschreven door Nel Mostert.

Naar de werk vorm