Specialist in faciliteren

Honden hebben bazen, katten hebben bedienden, en leidinggevenden hebben jou

Dienend katerschap

Men zegt weleens: ‘Honden hebben een baas, en katten hebben bedienden.’ Dat is echt zo. Onze kater Thijs wenst gedurende de dag van alles: eten, slapen, naar buiten, naar binnen, kopjes krijgen, water drinken uit de wc (!), en vooral nog meer slapen en eten. We zijn dat zo gewend geraakt, en we bedienen Thijs gedurende de dag op zijn wenken. Pure noodzaak overigens, want doen we dat niet, dan gaat Thijs midden in de keuken ondraaglijk zielig zitten miauwen, heel hard. Net zo lang totdat hij tóch zijn zin krijgt. Kattenkenners herkennen dit. Niet-kattenkenners staan ervan versteld dat er nog zo veel komt kijken bij het houden van een kat.

Mag ik even leidinggevenden vergelijken met een kat als Thijs? Met leidinggevenden moet je ook leren omgaan: Hoe gaat hij leidinggeven? Wat zijn zijn wensen? Wanneer gaat hij luid miauwen totdat jij doet wat er van je verwacht wordt? En nog veel belangrijker: hoe ga jij daarop reageren?

Als je met je team en samen met je leidinggevende aan de start van een project staat, dan is het fijn om met elkaar af te spreken welk soort leiderschap voor jullie project en voor jullie team gewenst en/of nodig is. Je kunt hiervoor de werkvorm ‘Leiderschapsscan’ gebruiken.

Deze bijdrage is geschreven door Nel Mostert.

Naar de werkvorm