Specialist in faciliteren

Het beste advies ken je al, nu nog iemand vinden die het je durft te geven

Het 1000 euro-advies

Als mensen om advies vragen, hebben ze de meest voor de hand liggende opties al geprobeerd. Beledig ze niet door die opnieuw aan te dragen, maar help ze om zelf heel andere oplossingen te vinden. Met deze oefening kunnen groepen van minimaal vier personen in korte tijd een enorme hoeveelheid opties bedenken.

Vorm groepen van 4 tot 6 personen. Begeleid je een grote(re) groep, splits deze dan op. Zelfs met duizend man zou je deze oefening kunnen doen, zolang de deelnemers in de kleine groepjes maar een kring kunnen vormen. De oefening is ook mogelijk als online bijeenkomst.

Laat iedereen zijn of haar probleem als vraag formuleren: ‘Hoe kan ik …?’

Nu volgen de adviesrondes. In elke ronde speelt steeds één groepslid opdrachtgever. De andere groepsleden zijn topadviseurs, met een uurtarief van 1000 euro. Elke adviesronde duurt vijf minuten; zet hiervoor een timer aan. Per ronde vertelt de opdrachtgever zo kort mogelijk wat de situatie is en waarvoor hij advies wil hebben. Hoe korter de uitleg, hoe meer tijd er is voor de adviezen. Hierna doen de adviseurs hun uiterste best om met zo veel mogelijk ideeën en oplossingen te komen.

De opdrachtgever luistert en schrijft alles op. Geen ‘Ja maar …’ of ‘Dat heb ik al geprobeerd.’

Als de tijd om is, bedankt hij de adviseurs en beloont de adviseur met het beste advies. Dit kan met echt geld (bijvoorbeeld tien euro), of met een symbolische pokerfiche, of ‘gouden’ (chocolade)munt.

De overige groepsleden bedenken welk advies zij zelf kunnen gebruiken voor hun eigen situatie. Daarna is de volgende opdrachtgever aan de beurt.

Naar de werkvorm