Specialist in faciliteren

Als ik de mensen soms hoor zeggen: het leven is hard, vraag ik me altijd af: in vergelijking waarmee? (Wiet van Broeckhoven)

Metamodelovertreding 5: Halve vergelijking

Op het moment dat ik dit schrijf (april 2021), grijpt covid-19 nog steeds om zich heen. Het kabinet zit in een spagaat: het virus is nog steeds niet onder controle, maar tegelijk is het volk Coronamoe. Welke maatregelen kunnen worden versoepeld zodat het leven, zij het met beperkingen, weer enigszins geleefd kan worden?

Hierbij hoor je vaak halve vergelijkingen: een stellige bewering met daarin een vergelijking, waarbij niet wordt vermeld waarmee het genoemde vergeleken wordt:

  • ‘Kinderen lopen achterstand op!’
  • ‘De teststraten zijn duur.’
  • ‘De coronaregels naleven is moeilijk.’
  • ‘De politie-inzet is kostbaar.’
  • ‘De horeca komt er slecht vanaf.’

Bij al deze beweringen kun je je afvragen: in vergelijking waarmee? Dit soort uitspraken of krantenkoppen vraagt om verduidelijking, omdat halve vergelijkingen een eigen leven kunnen gaan leiden, waardoor ze steeds verder van de werkelijkheid af komen te staan.

Ook als coach kun je in zulke gevallen beter helderheid creëren. Als je gesprekspartner met een halve vergelijking komt, stel je hem de vraag: ‘In vergelijking waarmee?’ Dat relativeert en maakt het leven soms minder lastig.

Volg deze summercourse en verdien korting

Na de laatste bijdrage op 3 juli 2022 kun je korting verdienen op de training ‘De Magie van Effectieve Vragen Stelen‘.

Deze summercourse is geschreven door Theo Hoogink en Henri Haarmans.

Lees hier meer over het metamodel.

Naar de de training