Soms maak je de goede beslissing, soms maak je de beslissing goed (Phil McGraw)
Metamodelovertreding 7: Nominalisatie
Een nominalisatie is het omzetten van een werkwoord of bijvoeglijk naamwoord naar een zelfstandig naamwoord, waardoor de mededeling aan inhoud inboet.
Bijvoorbeeld:
De teamleider zit met een verhit hoofd tegenover me. ‘Ik wil je vragen om een bijeenkomst met mijn team te begeleiden. Er is namelijk een beslissing genomen dat ze er een taak bij krijgen, en ik wil dat ze gaan nadenken over hoe deze taak in hun huidige takenpakket past.’
Het verhaal klinkt logisch: de taak past precies bij de taken die het team al uitvoert. De workshop lijkt me dan ook geen probleem.
Maar achteraf denk ik: had ik maar beter geluisterd. Dan had ik de nominalisatie gehoord: ‘er is een beslissing genomen’.
Twee weken later, vlak na het begin van de workshop, merk ik het effect. Het team laat me duidelijk weten dat ze het niet eens zijn met de beslissing en dat deze op verkeerde gronden genomen is.
Ik heb duidelijk wat gemist tijdens het intakegesprek. Had ik toen maar de metamodelvraag ‘Hoe hebben jullie dat besloten?’ gesteld, dan had ik meer van de achtergrond te horen gekregen. Dan had ik begrepen dat er veel meer aan de hand was en had ik de workshop volledig anders ingestoken.
Volg deze summercourse en verdien korting
Na de laatste bijdrage op 3 juli 2022 kun je korting verdienen op de training ‘De Magie van Effectieve Vragen Stelen‘.
Deze summercourse is geschreven door Theo Hoogink en Henri Haarmans.
Lees hier meer over het metamodel.