Toeval bestaat niet. We noemen zo een gevolg van een oorzaak die we niet zien (Voltaire)
Metamodelovertreding 9: Oorzaak-gevolg
Tijdens een brainstorm met het team, waarbij de teamleider niet aanwezig is, merkt een teamlid op dat de stem van hun teamleider hem irriteert. Zelf vind ik de teamleider een aardige vent, al heeft hij wel een zwaar accent. Ik kan me dus wel iets voorstellen bij die opmerking. Ik wil er verder geen aandacht aan besteden, maar even later maken twee andere teamleden een vergelijkbare opmerking.
‘Ja,’ merk ik op, ‘dat accent van hem is inderdaad niet fijn om naar te luisteren.’ Maar die opmerking schiet bij de deelnemers in het verkeerde keelgat: ‘Het gaat helemaal niet om zijn accent. Je begrijpt er ook niets van!’ Opstandig verlaten ze de ruimte. Ik heb een verkeerde gevolgtrekking gemaakt.
Ik heb me dom genoeg laten leiden door mijn eigen wereldbeeld en een verkeerde oorzaak (het accent) aan een gevolg (irritatie) gekoppeld. Had ik maar de volgende metamodelvraag gesteld: ‘Hoe ontstaat bij jullie irritatie als je zijn stem hoort?’
Gelukkig zijn er twee teamleden achtergebleven en kan ik hen deze vraag stellen. Dan blijkt dat hun irritatie over de teamleider helemaal niets met zijn accent te maken heeft, maar met de manier waarop hij zijn team aanstuurt: directief, commanderend, zonder ruimte te geven aan initiatieven van de teamleden. Bovendien eist hij alle eer voor zichzelf op. Dat verklaart ook waarom de workshop zo moeizaam verloopt: de teamleden hebben gewoon geen zin om mee te werken.
Volg deze summercourse en verdien korting
Na de laatste bijdrage op 3 juli 2022 kun je korting verdienen op de training ‘De Magie van Effectieve Vragen Stelen‘.
Deze summercourse is geschreven door Theo Hoogink en Henri Haarmans.
Lees hier meer over het metamodel.