De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat ze zou zijn (Johan Cruijff)
Metamodelovertreding 11: Eeuwige waarheid
‘Zo doen we dat hier altijd’, meldt mijn opdrachtgever als ik hem vraag waarom bepaalde handelingen in het werkproces door twee medewerkers uitgevoerd worden. Terwijl het toch efficiënter is om zo’n handeling bij één medewerker neer te leggen.
Deze reactie van mijn opdrachtgever doet me denken aan een experiment van Victor Mids. In een wachtkamer zitten vier vooraf geïnstrueerde personen. Er komt een vijfde persoon bij. Als de zoemer gaat, staan de vier personen op en gaan weer zitten. Bij de derde of vierde keer dat de zoemer gaat, staat ook de nieuw binnengekomen persoon op. Vervolgens gaan de vier geïnstrueerde personen stuk voor stuk weg en komen er nieuwe personen bij. De zoemer blijft ondertussen geregeld gaan. Uiteindelijk zitten er allemaal nieuwe personen in de wachtkamer; van het eerste groepje is niemand meer over. Maar één ding is hetzelfde: als de zoemer gaat, staan alle aanwezigen op, om daarna weer te gaan zitten.
In organisaties werkt het soms ook zo. Er wordt door iemand een werkwijze bedacht. Deze wordt overgenomen. Na enige tijd weet niemand meer wat ooit de reden is geweest om deze werkwijze in te voeren, maar men blijft het wel zo doen.
Dus: krijg je de reactie ‘Zo doen we dat hier altijd’? Stel dan deze metamodelvraag: ‘Wie vindt dat het altijd zo moet gebeuren?’ Je zult merken dat er dan een nieuwe wereld opengaat.
Volg deze summercourse en verdien korting
Na de laatste bijdrage op 3 juli 2022 kun je korting verdienen op de training ‘De Magie van Effectieve Vragen Stelen‘.
Deze summercourse is geschreven door Theo Hoogink en Henri Haarmans.
Lees hier meer over het metamodel.