Specialist in faciliteren

Vertrouwen is de fundering voor de lichtheid van het bestaan

De comfortabele lichtheid van het bestaan

Een comfortabel bestaan is voor een mens hard werken geblazen. Voor een kat ligt dat heel anders. Slapen, rekken, strekken, om eten miauwen en voor de kachel het warmste plekje kiezen. En zit daar een mens, dan ga je er gewoon bovenop zitten. Zich goed voelen: dat is het enige streven van kater Thijs. Met voldoende eten in zijn maag het beste plekje voor een dutje opzoeken. Heerlijk.
Voor een mens is het leven een stuk complexer, terwijl ons streven toch is om aan het einde van de dag lekker thuis te zijn, en om aan het einde van ons werkende leven comfortabel te kunnen genieten van ons pensioen.

Wat kunnen we leren van Thijs? Hoe kunnen we voor onszelf meer comfortabele momenten inbouwen, meer lichtheid in het leven vinden, comfortabele lichtheid? Voor Thijs is dat: een mandje om in te slapen, mensen die eten voor je neerzetten, een aai over zijn bol.

Zoals met zoveel dingen is het sleutelwoord hier: vertrouwen. Vertrouwen op wat komen gaat. Vertrouwen dat er comfortabele momenten zullen komen, en dat er een plek is waar je de lichtheid van jouw bestaan vindt. Dat vertrouwen op wat komen gaat heb je als facilitator óók nodig. Heb je geen vertrouwen in je aanpak, dan voelen de deelnemers dat. Het resultaat: een minder optimaal resultaat of soms zelfs helemaal geen resultaat.

Wil je ook leren vol vertrouwen voor de groep te staan, dan zijn ‘Faciliteren van Professionals – level 1 + 2’ een goede basis.

Deze bijdrage is geschreven door Nel Mostert.

Naar de training