Specialist in faciliteren

Logica is de hoogste wet van intelligentie (Alexis Carrel)

Logische niveaus van leren en veranderen

De logische niveaus van leren en veranderen zijn een simpel model om te onderzoeken waar de schoen knelt, zowel op individueel als op organisatieniveau. Ze helpen je bij het bedenken van oplossingen die een leer- en veranderingsproces in gang zetten.
Er zijn zes logische niveaus. Van onder naar boven vormen de eerste letters op de ladder het woord OGVOIS. Dat staat voor:

  • Spiritualiteit
  • Identiteit
  • Overtuiging
  • Vermogens
  • Gedrag
  • Omgeving

In het leer- en veranderingsproces leidt een verandering op een hoger niveau tot een verandering op de onderliggende niveaus. Andersom is dat minder waarschijnlijk. Met andere woorden: na de probleemanalyse liggen de oplossingsmogelijkheden niet op het niveau waar je het probleem waarneemt, maar op het eerstvolgende niveau erboven. Dat is dan ook de reden waarom mensen vastlopen bij verandering: het leren en veranderen wordt meestal op een te laag niveau ingestoken!
Kijk maar in de spiegel. Als jij je mening over iets (een overtuiging) bijstelt, zul je merken en voelen dat je je intellectuele (en fysieke) vermogens in werking stelt, en dat zal weer tot ander gedrag leiden. Ander gedrag kan leiden tot aanpassing van de omgeving. Klinkt logisch, toch?

De komende dagen leggen we elke dag één niveau uit. Met twee praktijkvoorbeelden sluiten we de serie af.

Deze bijdrages zijn geïnspireerd op de logische niveaus van leren en veranderen.

Deze bijdrage is geschreven door Theo Hoogink.

Lees hier meer over de Logsiche Niveaus.

Naar de training