Specialist in faciliteren

De omgeving van de mens is de medemens (Jules Deelder)

Iedereen leeft, ook al is zijn omgeving dezelfde, toch in een andere wereld. (Arthur Schopenhauer)

De onderste laag van de logische niveaus is de Omgeving. Een verandering op dit niveau is eenvoudig te realiseren: gewoon dóén!

Als je die omgeving wilt verkennen, stel je vragen als: Waar? Wanneer? Met wie? Het gaat dus om de plaats, de tijd en de mensen. Als je wilt leren of veranderen, ben je op zoek naar de plaats om te leren, het juiste moment om te leren en de juiste mensen van wie je wilt leren.

Voorbeeld 1:
Als je een nieuwe taal wilt leren, is het handig om dat te doen in het land waar die taal gesproken wordt. In het ideale geval trek je in bij een gezin. Die taal leer je alleen als het voor jou het juiste moment is om te leren. Ga je niets met de taal doen, dan zul je hem hoogstwaarschijnlijk ook niet leren.

Voorbeeld 2:
Wordt er binnen de organisatie een nieuw logistiek systeem uitgerold, dan is het wenselijk dat je ermee vertrouwd raakt. Je leert het snelst als je gaat meedraaien in een team dat het al gebruikt, liefst vlak voor het moment dat het systeem in jouw team ingevoerd wordt. Net als met het leren van een taal zul je de nieuw aangeleerde handeling zo weer vergeten als je het systeem niet gelijk gaat gebruiken.

Deze bijdrage is geschreven door Henri Haarmans.

Lees hier meer over de Logsiche Niveaus.

Naar de training