Specialist in faciliteren

Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden (Stephen Covey)

Alle gedrag heeft een positieve intentie

Gedrag is de expressieve uiting die we onze omgeving (on)bewust laten zien. Het zijn handelingspatronen en routines die onze bekwaamheden tonen. Gedrag laat zien hoe goed (of minder goed) we ergens in zijn. De NLP-stelling in de kop boven deze tekst is erg duidelijk. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te zien dat het echt zo is: de wereld is immers een schouwtoneel. Wij mensen zijn heel creatief en laten de prachtigste uitingen van onszelf zien. Heerlijk om naar te kijken.

Maar hoe zit het dan met huiveringwekkend of walgelijk gedrag? Op het moment dat ik dit schrijf, woedt er een oorlog in Europa. Wat is de positieve intentie van de man die dit heeft ontketend? Die intentie heeft hij immers voor zichzelf, en zijn propagandamachine sproeit die in het rond. Tegelijkertijd is er ook de ophef over seksueel ontoelaatbaar en grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is nog duidelijker dat de mensen die dat gedrag vertonen een positieve intentie hebben, maar alleen voor zichzelf en niet voor hun omgeving.

Dat alle gedrag een positieve intentie heeft, betekent dus nog niet dat je destructief gedrag moet goedkeuren of accepteren. Er zijn grenzen. Het maakt wel dat je vanaf nu ook scherper naar jezelf kijkt. Stel jezelf vanaf nu elke dag maar eens de vraag: Welk gedrag laat ik zien met de intentie de wereld een beetje beter achter te laten?

Deze bijdrage is geschreven door Theo Hoogink. Theo is vandaag jarig. Je kunt hem feliciteren via zijn LinkeIn-profiel.

Lees hier meer over de Logsiche Niveaus.

Naar de training