Specialist in faciliteren

Werk zorgt voor zingeving en doel. Zonder dat is het leven leeg. (Stephen Hawking)

Als je durft te verdwalen, zul je vele nieuwe wegen vinden!

Spiritualiteit staat voor levenshouding. Daar spruit de zingevingsvraag uit voort: waartoe ben ik op aarde? (Ook organisaties kunnen zich deze vraag stellen: waartoe zijn wij op aarde?)
Het is geen vraag waar je zomaar het antwoord op weet, en velen worstelen er dan ook mee. Dat zie en merk ik aan mezelf en aan mijn coachees. Het is wel de moeite waard om het antwoord te achterhalen, want het geeft je leven doel en richting.

Iets zinvols doen geeft veel voldoening, zeker als het iets is waar de wereld mooier van wordt. Mensen als Mandela, Gandhi, Gorbatsjov, Malala, Obama en anderen brachten opmerkelijke dingen tot stand. Nu zijn we niet allemaal als zij, en dat hoeft ook niet. Ieder mens kan op zijn eigen tijd en plaats zingeving en zinvolheid nastreven. Dat kun je ook in je dagelijkse bezigheden terugvinden. Je vakmanschap ontwikkelen bijvoorbeeld, waarmee je een steunpilaar wordt voor je team, voor je bedrijf. Als verenigingslid zorgen dat kinderen kunnen sporten, vluchtelingen opvangen, omkijken naar je buren, en nog zoveel meer. Een gepassioneerd leven leven met een doel waar de wereld een beetje beter van wordt.

Ga dus op weg. En uit die zoektocht, dat met jezelf onderweg zijn, komt jouw identiteit tevoorschijn.

Dat is wie jij ten diepste bent: mens!

Deze bijdrage is geschreven door Theo Hoogink.

Lees hier meer over de Logsiche Niveaus.

Naar de training