Specialist in faciliteren

Na de stilte komt muziek het dichts bij het zeggen van het onzegbare (Aldous Huxley)

Teamcoachen met de taal en boodschap van muziek

In teams en organisaties is het vaak ratio troef. Kwartaalcijfers, harde feiten, key performance indicators en een strak jaarverslag zijn belangrijk. Minstens zo belangrijk echter zijn de zachtere’ kanten in teams en organisaties; denk aan onderstroom, cultuur en communicatie. Hoe krijg je grip op wat er speelt in een team dat jou vraagt om langs te komen om ze verder te helpen?

Een muziekvraag kan je als teamcoach veel informatie geven. Koppel daartoe muziekkeuzes van deelnemers aan een vraagstuk dat speelt. Je kunt ook kiezen voor een instrument, melodie, volume of timing.

♪ Elk teamlid ontvangt een week voorafgaand aan de teamsessie een mail met de vraag welke muziek men vindt passen bij een bepaalde situatie of vraag.

♪ Tijdens de teamsessie beluistert het team gezamenlijk de ingediende muziekkeuze van de collega, en men luistert naar de toelichting op de muziekkeuze.

♪ Elk teamlid meldt welke kernwoorden deze in de toelichting van zijn of jaar collega hoort. Een teamlid schrijft de kernwoorden op, dat kan op een notenbalk.

♪ Oplossingen die zich vaak al direct aandienen, kunnen op een aparte flip-over worden opgeschreven.

Maestro, muziek!

Kijk voor voorbeelden van muziekkeuzes op het gebied van teamcoaching (perceptie in communicatie) ook eens op deze site.

Deze bijdrage is geschreven door Ocker Repelaer van Driel.

Naar de training