Specialist in faciliteren

Heb ik een facilitator nodig of kan ik het zelf?

Bovenstaande vraag wordt vaak aan ons gesteld.

Als ik deze vraag vanuit mijn eigen business perspectief beantwoord, dan is het antwoord natuurlijk: “Ja, je hebt altijd een facilitator nodig.”

Maar als ik deze vraag vanuit het perspectief van de klant bekijk is mijn reactie: “die facilitator kun je ook zelf zijn”. Je kunt namelijk als opdrachtgever best zelf een bijeenkomst faciliteren. Dat geldt met name als je totaal geen belang hebt bij de uitkomst van de bijeenkomst. Er zijn echter bijeenkomsten waarbij een facilitator echt een nodig is en ook een toegevoegde waarde heeft.

Maar hoe bepaal je nu of je de bijeenkomst zelf kunt begeleiden of dat je een facilitator nodig hebt?

Checklist

Sandy Schumann (samensteller van het IAF Handbook of Group Facilitation) heeft onderzoek gedaan naar deze vraag. Op basis van dat onderzoek is een simpele checklist met acht vragen opgesteld. Door die acht vragen te beantwoorden wordt een complexiteitsscore berekend, die score bepaalt of je de bijeenkomst zelf kunt faciliteren of dat het handig is om een facilitator in te schakelen.

De checklist vind je hier op de site.

Facilitator nodig?

Heb je inderdaad een facilitator nodig of wil je een keer sparren over je bijeenkomst? Neem dan contact met ons op.

Training nodig?

Blijkt nu dat je regelmatig bijeenkomsten hebt waarbij de inzet van een facilitator handig is, dan is het te overwegen om een traning in faciliteren te volgen. We helpen je graag in het maken van een goede keuze. Vul daartoe het contactformulier in.