Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Mooi gebruik van de schaalvraag op de laatste dag van een vierdaagse opleiding

Tijdens de meerdaagse overall opleidingen laten we o.a. de check-in van de dag door de deelnemers zelf verzorgen. Gisteren maakte Manon van den Burg tijdens de check-in van de vierde en laatste dag van Faciliteren van Professionals op een zeer zinvolle manier gebruik van de schaalvraag.

Dag 1

Op dag 1 vragen we, de trainers, aan de deelnemers zichzelf een cijfer te geven m.b.t. de kennis van en ervaring met faciliteren. Hiervoor gebruiken we de schaalvraag. Een vervolgvraag is natuurlijk waar ze aan het eind van dag 4 willen staan. Om te komen waar ze op dag 4 willen staan definiëren de deelnemers leervragen.

Dag 4

Manon riep tijdens de check-in op dag 4 de eerste schaalvraag terug in gedachten en liet de deelnemers zich opstellen. Haar vervolgvraag was: waar wil je aan het eind van de dag staan? Ze vervolgde met de vragen: Wat heb je nodig om daar te komen en hoe kunnen wij jou vandaag daarbij helpen? De antwoorden op deze laatste twee vragen werden op stroken flip-overvel geschreven en opgehangen.

Gedurende de rest van dag werden deze leervragen meegenomen bij de uitvoering van een workshop en werd er in de reflectieronde speciaal aandacht aan besteed..

Resultaat

Door deze aanpak bracht Manon een sterke focus aan in de laatste dag van de opleiding en zorgde ze voor een rode draad gedurende deze dag.

Meer informatie

Wil je meer werkvormen leren en leren ze optimaal in te zetten? Dan is de training ‘Wijs met Werkvormen’ echt iets voor jou.

Naar de training