Succesvolle eerste ‘Verdiepingsmiddag Faciliteren’
Afgelopen donderdag is de eerste ‘Verdiepingsmiddag Faciliteren’ gehouden bij Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. De ruim 40 deelnemers konden tweemaal een keuze maken uit de zeven inspirerende en verdiepende workshops. Voor het overzicht zie onderaan dit bericht.
De reactie van de deelnemers
De workshopleiders kregen zeer positieve reacties op hun workshops en ook de hele middag is goede beoordeeld.
Een foto-impressie
De workshops
- Agile, wat is dat nou precies en wat betekent dat voor je mindset? door Koen Morlog (CloudCoach)
In de workshop is de vraag “Welke mindset heb je nodig om een Agile-transitie tot een succes maken?” beantwoord. - Basiswerkvormen – de kracht en de valkuilen van de werkvorm ‘stelling’ door Wilfred Juffermans (Simply take off)
In de workshop hebben de deelnemers de krachtige werkvorm ‘Stelling’ geleerd en er mee geoefend. - Wat is de vraag? – over het modereren van een dialoog en de kunst van het juiste vragen stellen door Arjan van Bommel (Van Bommel Professionalisering)
Goede vragen kunnen stellen is voor facilitators een essentiële vaardigheid. De Socratische methode is daar een goede aanpak voor. - Hoe Creatief denken en Digitaal verwerken elkaar versterken door Judith de Jong (creativity meets Results) en Steven Wagenmaker (Spilter)
In deze workshop zijn verschillende creatieve tools (en meervoudige intelligenties) gecombineerd met digitale middelen (Group Decision Support System). Hierdoor hebben de deelnemers ervaren dat creativiteit en digitaal elkaar niet uitsluiten, maar elkaar heel goed versterken. - Een energizer is geen energizer door Henri Haarmans (2 Facilitate 4 Best Results)
De deelnemers zijn de uitdaging aangegaan om een energizer uit te voeren die in hun panic zone ligt. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het meestal wel meevalt en erg leuk is om te doen. - Welke effecten willen we sorteren? door Frank Little (Provenium) en Jolanda Buter (MDF)
M.b.v. een beproefde methode uit de toolbox van de Technology of Participation® van het ICA (Institute of Cultural Affairs) zijn de technieken die we zelf gebruiken in een workshop geïnventariseerd. Vervolgens is de vraag gesteld: “Welke effecten denken we dat ze sorteren? - Group CRT Building door Harry Barendse (Reliable Projects)
De workshop was een simulatie van een groepsbijeenkomst in een bedrijf dat diep in de problemen zit. De deelnemers hebben de situatie geanalyseerd door de causale verbanden vast te leggen m.b.v. een zogeheten Current Reality Tree. Op basis hiervan hebben ze vastgesteld wat er werkelijk aan de hand is binnen het bedrijf.