Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Arjan van Vembde

is een zeer ervaren facilitator en werkt daarnaast als organisatieadviseur, trainer en teamcoach. Met een achtergrond als goochelaar is hij gewend om voor groepen te staan. Bij de gemeente Amsterdam trainde hij 300+ ambtenaren in Appreciative Inquiry. Hij is gastdocent bij de hogescholen in Breda, Amsterdam en Groningen en hij schreef het boek ‘Werken vanuit kracht, snelle introductie in waarderend onderzoek’.

Waarderend faciliteren is een stijl die hij langzaam ontwikkelde op basis van vele praktijkervaringen en een bonte mix aan theorie en methodiek. Wat hem er zo in aanspreekt is de positieve focus en het vertrouwen in het probleemoplossend vermogen van mijn deelnemers. Deze stijl doet recht aan mensen en aan de complexiteit van hun vraagstukken. De facilitator helpt om het goede gesprek te voeren op het scherpst van de snede en om tot de kern van de zaak door te dringen. De werkvormen helpen om tot inspirerende en werkbare afspraken te komen.

De kennis die hij inbrengt is breed. Appreciative Inquiry (Waarderend onderzoek) is een belangrijke bron, maar ook dialogue, creatieproces, sociaal constructionisme, positieve psychologie, oplossingsgerichtwerken, deep democracy en vele andere hebben hem geïnspireerd. Hij studeerde bedrijfskunde aan de VU.

Zijn grote hobby was de goochelkunst. Als goochelaar trad hij op tijdens vele feesten en in theaters. Tijdens trainingen neemt hij altijd wel enkele trucs mee als speelse metafoor bij een theorie of model.

Trainingen

Waarderend Faciliteren

Leer hoe je groepen en teams faciliteert om te werken vanuit een positieve focus, op basis van hun eigen kracht en aan concrete resultaten!