Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Henri Haarmans

Visie

In mijn leidinggevende functies als team- en projectleider heb ik altijd getracht het beste uit mijn team te halen, dat deed ik door mensen in hun kracht te zetten, ze beter samen te laten werken door bijvoorbeeld initiatieven buiten het werk te stimuleren. Destijds wist ik niet dat daar een model aan te grondslag ligt. Een model dat terug gaat tot de oude Griekse filosofen.
Nu ik er bekend mee ben, draag ik mijn kennis over het begeleiden van groepen graag aan anderen over, omdat ik van mening ben dat het oplossen van vraagstukken van de huidige tijd alleen mogelijk is als we de juiste balans vinden tussen de drie krachten die spelen in groepen.

Samenwerken

Konden we in het verleden bij optredende problemen roepen: “Verzin toch een list, Tom Poes”. Tegenwoordig zijn problemen en vraagstukken dusdanig complex dat meerdere specialisten nodig zijn om via denkprocessen te komen tot oplossingen en antwoorden. Om deze denkprocessen in goede banen te leiden zijn facilitators nodig.

Ook een training kun je zien als een proces. Een proces waarbij trainer en deelnemers een reis maken, van elkaar leren en samen de training maken. Boudewijn de Groot weet dat mooi te verwoorden in zijn nummer ‘Achter de Hemelpoort’: het gaat niet om het vinden, maar om de reis. Tijdens mijn trainingen probeer ik dan ook een gids te zijn voor de deelnemers. Ik ben net zo tevreden met een deelnemer die aan het eind van de training zegt: “Faciliteren, dat is het voor mij.” Als met een deelnemer die zegt: “Faciliteren is noodzakelijk om een goed resultaat te bereiken, maar ik blijf liever projectmanager.”

Door de aandacht die ik besteed aan het groepsproces ontstaat er bij mijn trainingen openheid tussen de deelnemers en zijn daardoor diepgaande reflecties mogelijk.

Feiten

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring als facilitator en ruim 30 jaar ervaring in innovatieprojecten (in zowel uitvoerende, adviserende als leidinggevende rollen) bij Nationale-Nederlanden.

Ik ben in 2011 gecertificeerd tot Certified Professional Facilitator (CPF) en in 2013 ben ik NLP Practitioner geworden.

Van 2011 t/m 2018 ben ik voorzitter van het platform van Facilitators in Nederland (IAF – International Association of Facilitators) geweest. Voor IAF Nederland heb ik vijfmaal (2011-2015) de zeer succesvolle jaarlijkse conferentie van IAF Nederland georganiseerd.

In 2020, bij de start van de lockdown, ben ik gestart met het schrijven van de digitale handleiding ‘Faciliteren van Online Meetings‘. Inmiddels is deze handleiding bijna 100 pagina’s groot, bevat hij een schat aan informatie, tips en tricks en zijn er meer dan 200 abonnees.

Ik ben redacteur van twee boeken over faciliteren:
Faciliteren zonder omwegen – 24 Praktijkvoorbeelden’ en ’Diverging Conversations through Facilitation – 24 Targeted Cases’.

Naast oprichter van en trainer bij de Facilitation Academy heb ik sinds 2013 mijn eigen bedrijf ‘2Facilitate 4 Best Results‘ van waaruit ik groepen faciliteer.

Weetjes

Ik houd van heel veel muzieksoorten, dus het was voor mij heel moeilijk een keuze te maken. Spotify is voor mij dan ook een uitkomst. Heel veel nummers die nu op de playlist van de Academy staan vind ik heel erg goed. Het tweede nummer dat ik op de lijst heb staan kenmerkt zich door zijn eenvoud. De piano geeft het ritme aan, de percussie speelt hierop zijn eigen partij en de sax brengt er een mooie melodie in.

Trainingen

Faciliteren van Online Meetings (face2face)

Geef je online meeting een boost.

Faciliteren van Online Meetings (online)

Geef je online meeting een boost.

Facilitating Professionals (Facilitating Level 2)

Deepen your basic skills as a specialist with intervention techniques to guide a group to the best result.

Creatieve Aanpak voor Projecten

Verdiep de inhoud en kwaliteit van de standaard PM-producten door het inzetten van creatieve werkvormen.

Effectief aan de Slag met Groepen (Faciliteren level 1)

Leer basisvaardigheden om richting te geven aan een productieve samenwerking en versnel de besluitvorming in jouw organisatie.

Faciliteren voor PhD-studenten

Geef je participatief onderzoek een boost door goed en goed voorbereid voor de groep te staan.

De Magie van Effectieve Vragen Stellen

Een goede intake: de basis voor een succesvolle opdracht.

Introductie faciliteren van een creatief proces

Leer in één dag een creatieve brainstorm effectief te begeleiden.

Resultaatgericht Vergaderen

Haal meer resultaat uit een leukere vergadering.

Introductie Faciliteren (Faciliteren level 0)

Maak in een halve dag kennis met de effectiviteit van gefaciliteerde bijeenkomsten.

Geven van Interactieve workshops op Congressen

Verander de impact van je congres van eenrichtingsverkeer naar interactie.

Van Stilstand naar Beweging – Goed Omgaan met Weerstand

Verdiep in twee dagen je optreden als begeleider van groepen.

Faciliteren van Professionals (Faciliteren Level 2)

Verdiep je basisvaardigheden met interventietechnieken om als vakspecialist een groep naar het beste resultaat te begeleiden.