Specialist in faciliteren

Ingeberte Uitslag

Er gaat iets gebeuren! En ik weet nog niet precies wat. Dit is mijn uitgangspunt én energy boost, bij elke training die ik geef en elk proces dat ik faciliteer. Want de meest krachtige groei en de meest geschikte oplossing komen soms uit onverwachte hoek. Het is mijn rol om daar ruimte voor te creëren. Ik doe dat in zeer uiteenlopende contexten en door een goede voorbereiding te combineren met ruimte voor ieders eigenheid.

Ik ben alert op aanknopingspunten, de kleinste stappen die iemand zet of de ene opmerking die gemaakt wordt. Dit kan het verschil maken en het begin zijn van iets groters.

Als ik weerstand of disbalans merk, dan maakt dat me nieuwsgierig, op een zorgvuldige manier.  Wat is hier aan de hand en wat is het achterliggende potentieel? Waar zit (de)motivatie en wat heeft een groep of een persoon nodig om vorm te geven aan doelen en idealen? Wat helpt om veerkracht aan te spreken of te vergroten?

Ik krijg ook een energy boost als ik me stort op nieuwe kennis of werkvormen. Online faciliteren en trainen was en is zo’n ontdekkingstocht, er is zoveel mogelijk en elke online rol is interessant: ik ben met net zoveel plezier de trainer als de dagvoorzitter of de technische host. Of de sparringpartner die op de achtergrond meedenkt en coacht.

Eenzelfde ontdekkingstocht hoort bij hybride samenwerken en hybride meetings. Hoe organiseer je dat zo dat iedereen volwaardig en gelijkwaardig mee kan doen? Hoe zorg je voor doelgerichte actie en hoe houd je tegelijk de energie er in? Ja, ook ik ben af en toe gefrustreerd als er iets vastloopt. Maar dat weegt niet op tegen de mogelijkheden die er zijn, het barst van het potentieel en er zijn al zoveel positieve ervaringen. Ik ben dan ook met plezier trainer in hybride meetings bij de Facilitation Academy.

Het facilitatorvirus heb ik tijdens mijn studie Voeding en Gezondheid opgelopen, ik was meteen verkocht bij het vak groepsdynamica. Ik had nog geen idee wat er bij kwam kijken. Dat heb ik gelukkig in de loop van de jaren mogen leren van zeer ervaren en zeer onervaren facilitators in binnen- en buitenland. Van misschien wel de beste mediators in Noord-Ierland heb ik de ins en outs van het mediation proces en de kunst van mediative dialogue geleerd. Het onderscheid met wij-zij denken en de hele andere aanpak die daarvoor nodig is, leerde ik tijdens mijn betrokkenheid bij Polarisatie strategie. Mijn ervaring met improvisatie theater is een luchtige tegenhanger bij het tegemoet treden van onverwachte situaties. En het biedt ook nog eens een schat aan waardevolle input voor trainingen op het gebied van leiderschap, agile werken, 21st century skills en verandervaardigheden.

Trainingen

VeranderFitness – werkvormen voor mindset en skills

Improvisatietechnieken voor jou en het team.

Hybride opstellingen – een proeverij van vijf

Maak de juiste keuze bij de start van hybride meetings.

Faciliteren van Hybride Meetings (level 1)

Breng je hybride meetings naar een hoger plan.