Specialist in faciliteren

Judith de Jong

Ik ben een soepmaker. Ik vind het heerlijk om verschillende ingrediënten te combineren om zo workshops en trainingen te maken waar de deelnemers energie van krijgen. Dat kan in een prachtige zaal, maar zeker ook in de buitenlucht en zelfs in online sessies. Ik geloof dat de uitkomst niet alleen het resultaat is van hard werken, maar ook van een goede samenwerking en het ‘aan’ zetten van de deelnemers.

Mijn favoriete ingrediënten voor die soep zijn creativiteit, improvisatie, naar buiten gaan en het gebruik van spelelementen. Daarin helpt zeker dat ik al jaren improvisatie theater speel en er inmiddels flink wat faciliteermeters op heb zitten.

Binnen de Facilitation Academy geef ik verschillende trainingen en workshops. Creativiteit is daarin een sleutelwoord. In het programma bouw ik werkvormen in die mensen verrassen en daardoor zijn de resultaten en de samenwerking vaak ook verrassend. Mensen leren elkaar beter kennen en komen met uitkomsten die ze echt verder helpen.

Video

In mijn video-interview met Judith leg ik uit wat creativiteit voor mij betekent en hoe dat doorklinkt in de trainingen die ik geef.

Dansend door het leven

Sinds 2011 faciliteer en ontwerp ik bijeenkomsten. Gaandeweg is daar het trainen bij gekomen en daar leer ik ongelooflijk veel van; graven in mijn impliciete kennis en dan die bevlogenheid overbrengen en tegelijkertijd de ruimte geven om het een ander op zijn of haar manier te laten doen. Dat is hoe mijn moeder mij leerde naaien, ze heeft me nooit colbertjes leren naaien, maar ze heeft me wel de liefde voor het vak bijgebracht. Dat is wat ik ook hoop te doen in trainingen. Je hoeft geen tweede Judith te worden, blijf lekker jezelf, maar ik kan je zeker wel iets meegeven.

Als je nog iets meer wilt weten wie ik ben, kijk en luister dan naar ‘Laten we dansen’ van Diggy Dex en Paul de Munnik. Een meisje in een sprookjeswereld die zich verwondert. ‘Niemand die kan alles hier zonder iemand anders’. Het nodigt uit om elkaar te helpen en te laten schitteren. Daar hou ik van, samen bouwen en samen leren en dat dan dansend! Dat is toch heerlijk!

Waar ik ook heel blij van word, is het samenbrengen van mensen. Zo is Out of Office Inspiration (OoOI) ontstaan, een 4-daags event op Texel waar trainers, facilitators en creatief denkers in een Open Space opzet leren in elkaars workshops. Creativiteit als zand tussen je tenen. De Facilitation Academy is vriend van OoOI.

Feiten

In 2013 haalde ik mijn certificering van de International Association of Facilitators (IAF); bepaald geen briefje dat je bij een pakje boter krijgt. Het maakte me bewust dat faciliteren een vak is en iedere keer weer uit te breiden is. Dat hebben we begin 2020 zeker ook gemerkt toen we ineens met z’n allen thuis gingen werken en trainen. Een prachtige tijd: ups en downs, maar vooral heel veel geleerd en super leuke nieuwe dingen gestart.

Mijn oorspronkelijke opleiding tot MSc Food Technology is inhoudelijk gezien minder belangrijk geworden, maar is nog steeds de basis voor een scherpe analytische blik. Er zijn tussen alle opleidingen die ik daarna heb gedaan ook een paar pareltjes die ik even wil noemen:

  1. Applied Creativity Advanced gegeven door het Centrum voor Ontwikkeling van Creatief Denken (COCD)
  2. Deep Democracy en Kampvuurgesprekken door de Academie voor Organisatiecultuur
  3. Ludodidactiek: het inzetten van game elementen in een leeromgeving.

Trainingen

VeranderFitness – werkvormen voor mindset en skills

Improvisatietechnieken voor jou en het team.

Hybride opstellingen – een proeverij van vijf

Maak de juiste keuze bij de start van hybride meetings.

Faciliteren van Hybride Meetings (level 1)

Breng je hybride meetings naar een hoger plan.

Facilitating Online Meetings (online)

Give your online meeting a boost.

Faciliteren van Online Meetings (online)

Geef je online meeting een boost.

Teambuilding – Laat de ander Schitteren

Een workshop op basis van theatersport voor teams die op een speelse manier willen leren hoe ze open-minded kunnen reageren op onverwachte gebeurtenis … Lees meer

Zakelijk Tekenen – de basis

Leer tekenen inzetten als nieuwe manier van communiceren in jouw meetings.

Creatieve Aanpak voor Projecten

Verdiep de inhoud en kwaliteit van de standaard PM-producten door het inzetten van creatieve werkvormen.

Faciliteren van Professionals – level 1

Leer basisvaardigheden om richting te geven aan een productieve samenwerking en versnel de besluitvorming in jouw organisatie.

Inspirerende Werkvormen voor een Creatieve Brainstorm

Leer in één dag een creatieve brainstorm effectief te begeleiden.

Omzeil met je team de valkuilen bij vergaderingen

Haal meer resultaat uit een leukere vergadering.

Faciliteren van Professionals – level 0 (introductie)

Maak in een halve dag kennis met de effectiviteit van gefaciliteerde bijeenkomsten.

Geven van Interactieve Workshops op Congressen

Verander de impact van je congres van eenrichtingsverkeer naar interactie.

Faciliteren van Professionals – level 2

Verdiep je basisvaardigheden met interventietechnieken om als vakspecialist een groep naar het beste resultaat te begeleiden.