Specialist in faciliteren

De Magie van Effectieve Vragen Stellen


Herken je dit? Je zit in een (opdracht-)gesprek en je gesprekspartner geeft in algemeenheden aan wat hij/zij als resultaat verwacht: half uitgesproken verwachtingen, persoonlijke overtuigingen, onduidelijke vaststellingen.
Je hoort uitspraken als: “Je kent me nu, dus je weet wat ik van je verwacht. Jij begrijpt wel wat ik bedoel. Het werk moet nu snel anders worden verricht en ik kan dat niet zelf doen.”

En daar zit je dan. Met veel vraagtekens en een beginnend gevoel van domheid. Herkenbaar? Vast wel! Hoe ga jij het aanpakken?

Je bent inmiddels diplomatiek genoeg om te zeggen dat je de opdracht wilt aannemen, maar dat je graag van hem of haar wilt horen wat er gebeurt als het niet anders wordt verricht en wat weerhoudt hem of haar om het zelf te doen?

Je zult zien dat je gesprekspartner ongemerkt bij zichzelf te rade gaat, een niveau dieper gaat en je gaat vertellen wat voor hem belangrijk is. Je vraagt op een heel natuurlijke wijze door op de algemeenheden, de half uitgesproken verwachtingen, persoonlijke overtuigingen en onduidelijke vaststellingen. Waardoor je duidelijkheid voor je gesprekspartner en voor jezelf creëert.

Door het stellen van de juiste vragen (de metamodel vragen) laat jij je gesprekspartner op een heel vanzelfsprekende wijze de kern van bijvoorbeeld de opdracht formuleren. Dat is wat je leert in de training ‘De Magie van Effectief Vragen Stellen’.

Resultaat

Waar je effectieve vragen stellen eerst leert als techniek wordt het een way of life voor je om je gesprekspartner op een vanzelfsprekende wijze tot verdieping en duidelijkheid uit te nodigen.

Deze magie creëer je zelf door:
 • Goed contact te maken en houden met je opdrachtgever.
 • Metamodel vragen in gesprekken te stellen waardoor je de weglatingen, generalisaties en vervormingen kunt verhelderen. Daarmee voorkom je dat jij jouw interpretaties als opdracht gaat invullen.
 • Je gesprekspartner heel vanzelfsprekend te ontlokken wat zij of hij bedoelt, wat voor hem of haar waardevol is, wat voor hem of haar de opdracht moet opleveren.
Tijdens de training leer je:
 • Het verschil van inzicht herkennen.
 • Geven en ontvangen van feedback waardoor er een goede gesprekssfeer ontstaat.
 • Herkennen en toepassen van de zintuiglijkheid in taal.
 • Verdiepen van het gesprek door het stellen van Metamodel vragen.
 • Vaststellen van de logische niveaus in het gesprek.
 • Zoeken naar het precieze doel van de opdracht.
 • Reflecteren van de opdracht aan vormvoorwaarden.
Wat levert het je op?

De geleerde communicatietechnieken kun je na afloop direct toepassen in bijvoorbeeld:

 • Opdracht en offertegesprekken;
 • Managementgesprekken;
 • Functionerings-/beoordelingsgesprekken;
 • Sollicitatiegesprekken;
 • Interviews;
 • Mediation;
 • enz.

Wat klanten ervan vinden

Springest is een onafhankelijke site waarop je meer dan 37.000 trainingen en de beoordelingen ervan kunt vinden. Wil je alle klantbeoordelingen van deze training lezen? Klik dan op de beoordelingsbalk. Onze reviewpolicy vind je terug op de pagina ‘Onze regels‘.

Trainingsinformatie26 maart 2024

De training wordt online gegeven op 26 maart van 9 - 17 uur.

Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.
Eén dag voor de fysieke training en tweemaal 2,5 uur voor de online training.
Minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers (fysieke training) en maximaal 3 deelnemers voor de online training
Voor wie

De training is bedoeld voor beginnende en ervaren facilitators en andere opdrachtnemers die hun communicatieve vaardigheden m.b.t. vragen stellen willen uitbreiden of verbeteren.


Investering

De investering voor deze training bedraagt € 530 excl. BTW voor de fysieke training en € 450  excl. BTW voor de online training. Boek je deze training meer dan 30 dagen voor de startdatum dan krijg je een early-bird korting van € 25 excl. BTW. Dit bedrag is inclusief cursusmateriaal op PDF.


In-company
De training wordt ook in-company gegeven. Neem hiervoor contact met ons op. Voor deze opleiding gelden de Algemene voorwaarden en de Privacy verklaring

Trainingsaanpak

Download de folder
Contact

Blijf op de hoogte

Over nieuwe trainingen en technieken, meld je hier aan.

De trainer(s)

Henri Haarmans

daagt tijdens een training deelnemers uit het beste van zichzelf te laten zien. Net een stapje verder te gaan waardoor ze echt leren.

Theo Hoogink

Passie,  magie, avontuur……. Ik ben een romanticus, die gepassioneerd leeft. Passie leg ik in m’n werk, in de dingen die ik doe. Met overgave kunnen dromen van dingen die ik ga ondernemen, ga doen. Daar enthousiast met volle teugen van geniet, het leven opslurpend en die kennis en ervaringen met mens … Lees meer

Medewerkers van de volgende organisaties hebben deze training gevolgd