Specialist in faciliteren

Faciliteren van Professionals – level 2


Als projectleider, scrum master of vakspecialist wordt er steeds vaker van je verwacht dat je een groep- of teambijeenkomst kunt begeleiden/faciliteren. Maar:

  • Hoe begeleid je een groep?
  • Hoe begeleid je een groep als je ook verantwoordelijk bent voor de inhoud?
  • Hoe kom je van probleem naar oplossing of van vraag naar antwoord?
  • Wat doe je als de energie in een groep daalt?
  • Hoe zorg je voor een goede dialoog? Een dialoog waarbij iedereen aan bod komt en de kans krijgt zijn hart te luchten?
  • Hoe bevorder je het samenwerken en het delen en gebruiken van elkaars kennis?
  • Wanneer beweeg je als facilitator mee met de groep en wanneer niet?
  • Hoe kies je de meest geschikte werkvorm?
  • Hoe maak je een goede agenda voor de workshop?
  • Hoe houd je rekening met de diversiteit in de groep?

Tijdens de training krijg je antwoord op deze en nog veel meer vragen. Je verhoogt jouw persoonlijke effectiviteit als begeleider van vergaderingen, brainstorms en andere bijeenkomsten.

Onze aanpak
  • Wij trainen met maximaal acht deelnemers en twee trainers. Voor elke deelnemer is er hierdoor veel oefenruimte en individuele aandacht.
  • De trainers hebben zeer ruime ervaring met faciliteren en weten de connectie tussen theorie en praktijk inzichtelijk te maken. Tijdens de training delen ze regelmatig uit hun praktijkervaring waardoor de training extra verdieping krijgt en de deelnemers goed voorbereid het geleerde in de praktijk kunnen toepassen.
  • Onze aanpak resulteert in een heel mooi rapportcijfer van 8,9 op de onafhankelijke opleidingsite Springest.  Individuele reacties van deelnemers kun je verderop deze pagina lezen.

Meer over onze aanpak kun je lezen bij ‘Waar wij voor staan‘.

Resultaat

Je kunt vol vertrouwen een bijeenkomst faciliteren waarmee je een groep of team naar het best mogelijke resultaat begeleidt.

Wat leer je tijdens de training?

De basis van de training wordt gevormd door de integrale aanpak. In deze aanpak staan de drie perspectieven van waaruit je een meeting kunt begeleiden – IK, WIJ en HET – centraal.

  • De eerste dag staat in het teken van het IK-perspectief. Wie ben jij als facilitator, wat wil je leren en wat zijn jouw persoonlijke interesses? Hoe werken jouw interesses door in hoe jij omgaat met groepen, hoe jij omgaat met weerstand en ‘lastig’ gedrag van deelnemers en welke werkvormen je inzet of juist niet inzet tijdens een brainstorm.
  • De tweede dag staat in het teken van het HET-perspectief. Het facilitatieproces –  van intake met de opdrachtgever, via het ontwerpen van de denkagenda voor de workshop tot en met de uitvoering van de workshop – staat op deze dag centraal. Het meeting spectrum: de type meetings die we onderscheiden en hoe dat type doorwerkt naar jouw rol als facilitator. Je krijgt handvatten voor de dubbelrol van inhoudsverantwoordelijke en procesverantwoordelijke.
  • De derde dag staat in het teken van het WIJ-perspectief. In de ochtend behandelen we de Zes Denkhoeden van De Bono. Een krachtige aanpak om tot gedragen resultaten te komen. In de middag ligt de focus op groepsdynamica, hoe deze doorwerkt in workshops en hoe je er als facilitator mee om kunt gaan.
  • Op de vierde dag worden de drie perspectieven geïntegreerd. Iedere deelnemer krijgt de gelegenheid het geleerde van de eerste trainingsdagen te demonstreren door het faciliteren van een korte workshop vanuit een eigen case. We starten de dag met de theorie rondom interventiestijlen.

Gedurende de hele training oefen je door onderdelen te faciliteren. Na elke oefening krijg je reflectie van de andere deelnemers en de trainers. Op de laatste dag worden ook de reflectierondes door de deelnemers gefaciliteerd.

IAF Basiscompetenties

Tijdens de training volgen we de 6 basiscompetenties van de International Association of Facilitators (IAF). De training is dan ook een goede voorbereiding op het assessment tot Certified Professional Facilitator. Voor meer informatie hierover zie de site van IAF world.  

Wat klanten ervan vinden

Springest is een onafhankelijke site waarop je meer dan 37.000 trainingen en de beoordelingen ervan kunt vinden. Wil je alle klantbeoordelingen van deze training lezen? Klik dan op de beoordelingsbalk. Onze reviewpolicy vind je terug op de pagina ‘Onze regels‘.

Trainingsinformatie



30 januari 2024

De trainining wordt gegeven op 30 en 31 januari, 20 februari en 12 maart 2024. Alle dagen van 9 - 17 uur. Deze editie is vol.

16 april 2024

De training wordt gegeven op 16 en 17 april en 7 en 28 mei 2024. Alle dagen van 9 - 17 uur.

Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.
De training duurt 4 dagen (2 - 1 - 1). Daarnaast dient voorafgaand aan de training materiaal gelezen te zijn en is voorafgaand aan dag 2 t/m 4 tijd nodig voor het voorbereiden van een mini-workshop.
Minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers.
Voor wie

De training is bedoeld voor iedereen die al enige ervaring heeft met faciliteren en die groepen van professionals beter wil leren faciliteren.


Investering

De investering voor deze training van 4 dagen bedraagt € 2135 excl. BTW. Boek je deze training meer dan 30 dagen voor de startdatum dan krijg je een early-bird korting van € 100 excl. BTW. Dit bedrag is inclusief een uitgebreide digitale handleiding en een set van meer 95 werkvormen op PDF, koffie/thee en lunch. Bovendien ontvangt elke deelnemer één exemplaar van het boek ‘Diverging Conversations through Facilitation‘.


In-company
De training wordt ook in-company gegeven. Neem hiervoor contact met ons op. Voor deze opleiding gelden de Algemene voorwaarden en de Privacy verklaring

Trainingsaanpak

Download de folder
Contact

Blijf op de hoogte

Over nieuwe trainingen en technieken, meld je hier aan.

De trainer(s)

Wouter Niks

begeleidt groepen in diverse soorten meetings. Hij biedt overzicht en structuur in de soms complexe materie. Wouter maakt daarbij gebruik van visualisatie: tekeningen voor duiding, verheldering en om deelnemers door de sessie te loodsen. Hij leert je graag hoe je impactvolle tekeningen maakt.

Judith de Jong

faciliteert workshops en geeft trainingen. Hierbij helpt ze de deelnemers om uit hun routines te stappen. Ze is op haar best als het lukt om mensen te laten samenwerken en ze in flow te brengen. Hoe ze dat doet? Ze biedt structuur als dat nodig is en daagt je uit om jezelf te stretchen.

Nel Mostert

plaatst de onderdelen van een training in een praktisch perspectief met hands-on tips en feedback.

Henri Haarmans

daagt tijdens een training deelnemers uit het beste van zichzelf te laten zien. Net een stapje verder te gaan waardoor ze echt leren.

Onze klanten