Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Faciliteren voor Organisatieverbetering 2: Oplossen conflicterende situaties

Uit onderzoek blijkt dat lerende organisaties beter in staat zijn uitdagingen het hoofd te bieden. Een kenmerk van een lerende organisatie is dat medewerkers in teamverband complexe organisatorische problemen oplossen en plannen ontwikkelen voor verbetering. In de training ‘Faciliteren voor Organisatieverbetering’ leer je en oefen je met tools om deze lerende organisaties hierbij te faciliteren.

De basis van de training wordt gevormd door de modellen uit Goldratt’s logische denkproces en wordt gecombineerd met onder andere inzichten van de Nijmeegse hoogleraar Vennix over Group Model Building en System Dynamics.

De training bestaat uit vier modules waarvan de eerste drie los te volgen zijn. Alleen voor de laatste is het noodzakelijk de eerste drie gevolgd te hebben.

 1. Faciliteren voor Organisatieverbetering 1: Situatieanalyse.
 2. Faciliteren voor Organisatieverbetering 2: Oplossen conflicterende situaties.
 3. Faciliteren voor Organisatieverbetering 3: Uitlijnen strategie en tactiek.
 4. Faciliteren voor Organisatieverbetering 4: Geïntegreerde aanpak.
Faciliteren voor Organisatieverbetering 2: Oplossen conflicterende situaties

Strijdige belangen en overtuigingen blokkeren vaak het bedenken van gezamenlijke oplossingen. Er dreigt een patstelling en soms zelfs escalatie naar het (inter-)persoonlijke vlak. Om als organisatie succesvol te zijn is het van cruciaal belang om  gezamenlijk een gedragen oplossing te bedenken. Maar:

 • Hoe zorg je er voor dat elke deelnemer zich gehoord en gerespecteerd voelt?
 • Wat is de beste manier om met elkaar het conflict te onderzoeken?
 • Hoe creëer je opties waarmee de patstelling wordt doorbroken?

Tijdens deze training krijg je antwoord op deze en nog veel meer vragen en verhoog je je persoonlijke effectiviteit als begeleider bij het oplossen van conflicterende situaties

Resultaat

Je bent in staat om een groep te begeleiden om in korte tijd een conflicterende situatie in kaart te brengen en gezamenlijk opties te creëren voor een gedragen oplossing.

Tijdens de training leer je
 • de theorie achter de Cloud. De Cloud is een onderdeel van Goldratt’s logische denkproces.  Het is een model voor het oplossen van conflicterende situaties en het creëren van gedragen oplossingen.
 • werkvormen die je kunt gebruiken voor het opstellen van de Cloud. Met deze werkvormen kun je onder uiteenlopende omstandigheden met een groep een lastige en/of conflicterende situatie oplossen;
 • een aanpak die er voor zorgt dat verschillende inzichten productief worden aangewend voor kwalitatief betere oplossingen.
 • wat jouw rol is als facilitator tijdens verschillende stappen van het groepsproces.

Voorbeeld

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld nemen we de belangrijkste stappen met je door.

Deze training wordt alleen in-company gegeven
Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.
Een halve dag.
Minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers.
Voor wie

De training is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor technieken en werkvormen om met een groep situaties van strijdige belangen en overtuigingen te overbruggen en te komen tot gedragen oplossingen.

Investering

De investering voor deze training van een halve dag bedraagt € 395,00 excl. BTW. De prijs is inclusief cursusmateriaal op PDF en koffie/thee/fris.

In-company

De training wordt ook in-company gegeven. Neem hiervoor contact met ons op.

Voor deze opleiding gelden de Algemene voorwaarden en de Privacy verklaring


Download de folder

De trainer(s)

Harry Barendse

Wat neemt Harry mee Harry Barendse ondersteunt bedrijven en organisaties bij het oplossen van problemen en het plannen van verandertrajecten. Dat doet hij als zelfstandige en als partner in Goldratt Implementation Group Europe (GIG). Aan TIAS Business School onderwijst hij, als gastdocent, MBA stude … Lees meer

Wat klanten ervan vinden

Behoor tot de eerste bedrijven die hun organisatieverbetering gestructureerd oppakken.


Blijf op de hoogte

Over nieuwe trainingen en technieken, meld je hier aan.