Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Waarderend Faciliteren (level 1) – de basis

Herken je dit:
deelnemers die tijdens een meeting blijven hangen in een negatieve focus, zich afhankelijk opstellen en niet in de actiestand komen? En wil jij als facilitator hiermee beter leren omgaan?

Leer nu hoe je groepen en teams begeleidt om te werken vanuit een positieve focus, op basis van hun eigen kracht en aan concrete resultaten.

In de training Waarderend Faciliteren leren we je om vanuit kracht te werken. In plaats van het afleren van fouten, gaat het om het leren en gebruik maken van kracht, kwaliteit en talent. Je leert vaardigheden en technieken om groepen en teams te helpen bewust(er) te worden van hun eigen probleemoplossend vermogen.

Resultaat

In de training leer je werkvormen om sessies positief en actiegericht te maken. Daarnaast ontwikkel je je inzichten en vaardigheden als facilitator. Jij bent immers de katalysator van de groepsprocessen. Je kunt Waarderend Faciliteren bij: teamsessies, brainstormsessies, heisessies, inspraakavonden, evaluatiesessies, trainingen, teambuilding, enzovoort.

Wat leer je tijdens de training

Je maakt kennis met de principeshoudingvaardigheden en basiswerkvormen van Waarderend faciliteren. Je leert hoe je teams en groepen helpt om te werken vanuit een positieve focus, gericht op het gebruik maken én versterken van de aanwezige kennis, kunde en kansen bij de deelnemers. Je verfijnt je houding als facilitator om daarmee een katalysator te zijn van het proces in een team of groep.

 • De principes van het waarderend faciliteren raken aan de manier waarop je in het leven staat. Centraal staat een fundamenteel vertrouwen in de vermogens van mensen. Veel mensen hebben al veel meegemaakt en weten en kunnen vaak zelfs meer dan ze zelf bewust zijn. Daarbij beleeft iedereen de zaken op zijn eigen manier, gevormd zoals we zijn door onze opvoeding, cultuur en eerdere ervaringen. Die diversiteit wordt bij het waarderend faciliteren niet gezien als lastig, maar op waarde geschat als menselijke waardigheid en bron van probleemoplossend vermogen.
 • De houding of attitude is hoe de principes voelbaar worden voor de deelnemers aan de sessie. De houding is geen methode of tactiek, maar kenmerkt de stijl en sfeer van faciliteren: waarderend, open, verwonderd, respectvol, vertrouwend, leergierig, scherp, kritisch, toekomst- en actiegericht. De houding kan in mijn beleving niet geoefend worden, maar door te reflecteren op je rol kan je er wel meer thuis in raken.
 • De vaardigheden kun je juist wel oefenen. Dit betreft het goed luisteren naar wat er letterlijk en tussen de regels gezegd wordt. Spelen met de verschillende types vragen en reacties om bepaalde effecten te bereiken in het groepsproces.
 • De werkvormen ten slotte bieden structuur aan gesprekken en processen waardoor groepen hun vraagstuk op een slimme en logische manier kunnen afpellen en nieuwe zienswijzen en oplossingen kunnen opbouwen.
Programma

Eerste dag

 • Ervaar de kracht van de waarderende benadering aan de hand van twee krachtige werkvormen: schaalwandelen en de waarderende interviews.
 • Verdiepen in de principes van het waarderend faciliteren en reflectie op de oefening.
 • Reflectie op de eigen werkpraktijk en casuïstiek.

Tweede dag

 • Contracteren vanuit een positieve focus: leg het fundament onder een krachtgerichte sessie.
 • Onderzoekende dialogen begeleiden: faciliteren met vragen en reacties als vaardigheid in het hier en nu.
 • ​Reflectie op de eigen werkpraktijk en casuïstiek.
Onderdeel van een leergang

Deze training maakt onderdeel uit van de leergang ‘Waarderend Faciliteren’. Wil je de hele leergang volgen, meld je dan aan bij de leergang en je krijgt € 300 korting.

Wat klanten ervan vinden

Springest is een onafhankelijke site waarop je meer dan 37.000 trainingen en de beoordelingen ervan kunt vinden. Wil je alle klantbeoordelingen van deze training lezen? Klik dan op de beoordelingsbalk.

Trainingsinformatie22 september 2021

De training wordt gegeven op 22 en 23 september 2021 van 09:30 - 16:30 uur.

8 december 2021

De training wordt gegeven op 8 en 9 december 2021 van 09:30 - 16:30 uur.

2 maart 2022

De training wordt gegeven op 2 en 3 maart 2022 van 09:30 - 16:30 uur.

Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.
2 dagen van 09:30 - 16:30 uur
minimaal 6 en maximaal 14 deelnemers
Veilig Trainen
De veiligheid van onze deelnemers en trainers heeft de hoogste prioriteit. Om die reden hanteren we het protocol ‘Veilig Trainen’ van de NOBTRA. Meer informatie hierover vind je hier.
Voor wie

Deze training is bedoeld voor iedereen die met groepen werkt (facilitators, trainers, procesbegeleiders, teamcoaches, (organisatie)adviseurs, beleidsmakers, leidinggevenden, begeleiders van inspraakavonden/ burgerparticipatie of dagvoorzitters). En die vanuit kracht willen leren werken. Er wordt gewerkt op basis van je eigen casuïstiek. Hierdoor kan elke deelnemer op zijn eigen niveau leren. Enige ervaring met het faciliteren/begeleiden van bijeenkomsten is noodzakelijk.


Investering

De investering voor deze training van twee dagen bedraagt tot 1 september € 749,- excl. BTW, daarna wordt het bedrag € 849 excl. BTW. Dit bedrag is inclusief:

 • een goocheltruc als metafoor, handouts en bewaarkaarten.
 • uitgebreide lunches, koffie, thee en versnaperingen.
 • het boek Werken vanuit kracht van Arjan van Vembde.

In-company
De training wordt ook in-company gegeven. Neem hiervoor contact met ons op. Voor deze opleiding gelden de Algemene voorwaarden en de Privacy verklaring

Trainingsaanpak

Download de folder
Contact

Blijf op de hoogte

Over nieuwe trainingen en technieken, meld je hier aan.

De trainer(s)

Arjan van Vembde

is gespecialiseerd in de filosofie en methode van Appreciative Inquiry en schreef het boek ‘Werken vanuit kracht, snelle introductie in waarderend onderzoek’.