Specialist in faciliteren

Waarderend Faciliteren (level 1) – fundamenten

Herken je dit
 • deelnemers die tijdens een meeting blijven hangen in een negatieve focus, zich afhankelijk opstellen en niet in de actiestand komen?
 • En wil jij als facilitator hiermee beter leren omgaan?

In de training ‘Waarderend Faciliteren – fundamenten’ leer je:

 • hoe je groepen en teams begeleidt om te werken vanuit een positieve focus, op basis van hun eigen kracht en aan concrete resultaten. Hierdoor versterk je de basis van vertrouwen in de vermogens van de groep. 
 • om vanuit kracht te werken. In plaats van het afleren of oplossen van fouten, gaat het om het leren en gebruik maken van kracht, kwaliteit en talent.
 • vaardigheden en technieken om groepen en teams te helpen bewust(er) te worden van hun eigen probleemoplossend vermogen.
Resultaat

Na afloop van de training:

 • ken je de theorie van Waarderend Faciliteren en hebt ervaren wat het effect is van de waarderende benadering.
 • heb je geoefend met eigen en actuele casuïstiek.
 • ken je nieuwe werkvormen die je direct zelf kunt toepassen.
De training 

Je maakt kennis met de principeshoudingvaardigheden en basiswerkvormen van Waarderend faciliteren. Je leert hoe je teams en groepen helpt om te werken vanuit een positieve focus, gericht op het gebruik maken én versterken van de aanwezige kennis, kunde en kansen bij de deelnemers. Je verfijnt je houding als facilitator om daarmee een katalysator te zijn van het proces in een team of groep.

De training is praktijkgericht. Je gaat gelijk aan de slag met oefeningen waarin je zowel een nieuwe werkvorm leert, als je vaardigheden als facilitator oefent, als een voor jou actueel en relevant vraagstuk onderzoekt. Tussen de oefeningen door worden steeds korte stukken theorie behandeld die vaak geïllustreerd worden met een goocheltruc of een andere prikkelende metafoor.

Eerste dag

 • Ervaren van de waarderende benadering aan de hand van een krachtige werkvorm schaalwandelen en de waarderende interviews.
 • Verdiepen in de principes van het waarderend faciliteren en reflectie op de oefening.
 • Reflectie op de eigen werkpraktijk en casuïstiek.

Tweede dag

 • Contracteren vanuit een positieve focus: leg het fundament onder een krachtgerichte sessie.
 • Onderzoekende dialogen begeleiden: faciliteren met vragen en reacties als vaardigheid in het hier en nu.
 • ​Reflectie op de eigen werkpraktijk en casuïstiek.
Onderdeel van een opleiding

Deze training maakt onderdeel uit van de opleiding ‘Waarderend Faciliteren’. Wil je de hele opleiding volgen, meld je dan aan bij de opleiding en je krijgt € 350 korting.

Wat klanten ervan vinden

Springest is een onafhankelijke site waarop je meer dan 37.000 trainingen en de beoordelingen ervan kunt vinden. Wil je alle klantbeoordelingen van deze training lezen? Klik dan op de beoordelingsbalk. Onze reviewpolicy vind je terug op de pagina ‘Onze regels‘.

Trainingsinformatie5 april 2023

De training wordt gegeven op 5 en 6 april 2023. Beide dagen van 09:30 - 17:00 uur. Deze editie heeft een startgarantie.

21 september 2023

De training wordt gegeven op21 en 22 september 2023. Beide dagen van 09:30 - 16:30 uur.

Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.
2 dagen van 09:30 - 16:30 uur
minimaal 6 en maximaal 14 deelnemers
Voor wie

Deze training is bedoeld voor iedereen die met groepen werkt (facilitators, trainers, procesbegeleiders, teamcoaches, (organisatie)adviseurs, beleidsmakers, leidinggevenden, begeleiders van inspraakavonden/ burgerparticipatie of dagvoorzitters). En die vanuit kracht willen leren werken. Er wordt gewerkt op basis van je eigen casuïstiek. Hierdoor kan elke deelnemer op zijn eigen niveau leren. Enige ervaring met het faciliteren/begeleiden van bijeenkomsten is noodzakelijk.


Investering

De investering voor deze training van twee dagen bedraagt € 1095,- excl. BTW. Meld je je meer dan 30 dagen voor aanvang van de training aan, dan krijg je € 50 excl. BTW korting. Dit bedrag is inclusief:

 • een goocheltruc als metafoor, handouts en bewaarkaarten.
 • uitgebreide lunches, koffie, thee en versnaperingen.
 • het boek Werken vanuit kracht van Arjan van Vembde.

In-company
De training wordt ook in-company gegeven. Neem hiervoor contact met ons op. Voor deze opleiding gelden de Algemene voorwaarden en de Privacy verklaring

Trainingsaanpak

Download de folder
Contact

Blijf op de hoogte

Over nieuwe trainingen en technieken, meld je hier aan.

De trainer(s)

Arjan van Vembde

is gespecialiseerd in de filosofie en methode van Appreciative Inquiry en schreef het boek ‘Werken vanuit kracht, snelle introductie in waarderend onderzoek’.

Onze klanten