Specialist in faciliteren

Waarderend Faciliteren – leergang


De leergang ‘Waarderend Faciliteren’ biedt inspiratie voor professionals die teams en organisaties begeleiden in verandering of ontwikkeling. Centraal staat het begeleiden van dialogen tussen de betrokkenen, waarin zij op nieuwe manieren naar elkaar en het vraagstuk leren kijken en komen tot gedragen acties en afspraken.

Waarderend faciliteren is niet één methode, maar een specifieke stijl van werken die z’n weerklank vind in de opdrachtformulering, het ontwerp van langer durende ontwikkeltrajecten, het begeleiden van allerlei soorten sessies (strategie, teambuilding, evaluatie, enz) en zelfs individuele coaching.

Waarderend faciliteren is een alternatief voor de veelgebruikte ‘diagnostische benadering’ bij verandering en ontwikkeling in teams en organisaties. In plaats van een top-down diagnose van het probleem als drijvende kracht, werkt waarderend faciliteren vanuit de ‘dialogische benadering’, waarin de dialoog rondom het eigen oplossend vermogen centraal staat.

Een magische ervaring

Waarderend faciliteren is een ragfijn spel en dat zul je ook ervaren tijdens de leergang. Het is een krachtige en subtiele stijl van faciliteren die bijna magisch te noemen is. Als je het goed doet, merken de deelnemers niet dat hun proces is gestuurd, net zoals bij een goochelaar zijn technieken onzichtbaar blijven of zoals een balletdans moeiteloos lijkt. De leergang zou je bijna een initiatie in deze stijl van werken kunnen noemen. Het programma is een ragfijn spel waarin je langzaam maar zeker de attitude en vaardigheden eigen maakt.

Leerdoelen
 • Begrijpen en eigen maken van de principes van waarderend faciliteren.
 • ​Versterken van diepgaand vertrouwen in de kennis, kunde en kansen binnen de groep.
 • Vaardigheden ontwikkelen om kennis, kunde en kansen te ontsluiten in dialogen.
 • ​Kennis en ervaring opdoen met werkvormen en het ontwerpen van krachtgerichte sessies.
 • Vrij van dwingende methodes en dogma’s variëren met houding, interventies en werkvormen.
 • Kunnen spelen met perspectieven, interpretaties en zienswijzen.
Inhoud
 • Fundamenten (dag 1 en 2)
  In het eerste deel leren we elkaar kennen als groep en verken je het hele spectrum van waarderend faciliteren. Aan de hand van diverse oefeningen en je eigen casuïstiek duiken we in de principes en praktijk van het begeleiden van verandering en ontwikkeling in teams en organisaties.
 • Werkvormen (dag 3 en 4)
  We oefenen met een serie werkvormen die teams en groepen helpen om gestructureerd een vraagstuk af te pellen en tot nieuwe zienswijzen en afspraken te komen. Deze oefeningen zijn tevens een kapstok voor het verdiepen en verankeren van kennis en vaardigheden. ​
 • Trajecten (dag 5 en 6)
  De praktijk van dialogische organisatie-ontwikkeling wordt verder uitgediept. Thema’s die aan de orde komen zijn het samenwerken met het planningsteam, ontwerpen van trajecten, kiezen van deelnemers en het relatiemanagement met de opdrachtgever.​

Wat klanten ervan vinden

Springest is een onafhankelijke site waarop je meer dan 37.000 trainingen en de beoordelingen ervan kunt vinden. Wil je alle klantbeoordelingen van deze training lezen? Klik dan op de beoordelingsbalk. Onze reviewpolicy vind je terug op de pagina ‘Onze regels‘.

Trainingsinformatie19 september 2024

De leergang wordt gegeven op 19 en 20 september, 17 en 18 oktober en 14 en 15 november. Alle dagen van 09:30 - 17:00 uur.

Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.
3-maal twee aaneengesloten dagen.
minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers
Voor wie

Deelnemers zijn professionals die een faciliterende en adviserende rol hebben bij verandering, ontwikkeling en samenwerking in teams en organisaties. Zij hebben functies als projectleider, organisatieadviseur, teamcoach, programmamanager, facilitator, trainer en beleidmaker. Daarnaast past het goed bij professionals die een hulpverlenend of ondersteunend beroep hebben. In company leertrajecten kunnen goed toegespitst worden op deze doelgroepen.


Investering

De investering voor deze leergang van 6 dagen bedraagt € 3300,- (​Exclusief btw). Of slechts € 2900,- als je meer dan een maand vooraf inschrijft. (€ 400,- korting). Dit bedrag is inclusief koffie/thee en lunch. Bovendien ontvangt elke deelnemer één exemplaar van het boek ‘Werken vanuit Kracht‘.


In-company
De training wordt ook in-company gegeven. Neem hiervoor contact met ons op. Voor deze opleiding gelden de Algemene voorwaarden en de Privacy verklaring

Trainingsaanpak

Download de folder
Contact

Blijf op de hoogte

Over nieuwe trainingen en technieken, meld je hier aan.

De trainer(s)

Arjan van Vembde

is gespecialiseerd in de filosofie en methode van Appreciative Inquiry en schreef het boek ‘Werken vanuit kracht, snelle introductie in waarderend onderzoek’.

Medewerkers van de volgende organisaties hebben deze training gevolgd