Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Op 24 mei 2018 vindt de eerste verdiepingsmiddag (alumni-middag) van de Facilitation Academy plaats.

Tijdens deze middag worden minimaal 4 en maximaal 8 verschillende workshops gegeven. Een overzicht bam alle workshops vind je hieronder.
Aan het begin van de middag en aan het eind van de theepauze pitchen de trainers hun workshop en jij maakt je keuze welke workshop je gaat volgen. Het aantal workshops dat gegeven wordt, is afhankelijk van het aantal deelnemers. Dus hoe meer deelnemers, hoe meer workshops! In ieder geval worden er driemaal twee workshops gegeven. Indien er voldoende deelnemers zijn, worden alle workshops gegeven.
Aan het eind van de middag ga je met meer kennis over faciliteren naar huis en heb je nieuwe werkvormen geleerd die je direct kunt toepassen.

 

Er is nog maar plek voor 19 deelnemers, dus wees er snel bij.

Ga direct naar aanmelden.


Programma van de verdiepingsmiddag

12:30 uur Inloop
13:00 uur Opening en pitchronde workshops
13:15 uur Workshopronde 1
14:45 uur Pauze
15:15 uur Workshopronde 2
16:45 uur Afsluiting inhoudelijke deel
17:00 uur Informele borrel
17:30 uur Einde


Workshops op de verdiepingsmiddag
Lego Serious Play (LSP) door Nel Mostert

In deze workshop laat Nel je ervaren wat de kracht van LSP is. Je leert voor wat voor soort vragen je LSP kunt inzetten en hoe werkt het. En natuurlijk ga je zelf ook met de steentjes aan de slag.

 

 


Faciliteren m.b.v. een GDSS door Judith de Jong en Steven Wagenmaker

In deze workshop ervaar je zelf wat de voordelen zijn als je tijdens je workshop gebruikt maakt van een Groep Decision Support System (GDSS). Maar Judith en Steven gaan ook in op de valkuilen en wat er anders is als je hiervan gebruik maakt. Het is geen knoppentraining, maar een verdieping op de mogelijkheden van een GDSS.
Vanwege de inrichting van de zaal is dit de enige workshop die in iedere geval gegeven wordt.

 


Een energizer is geen energizer door Henri Haarmans
Energizers kun je voor meer dingen gebruiken dan alleen energie regulering. Tijdens deze workshop gaat Henri uitgebreid in op de mogelijkheden. Maar we onderzoeken met elkaar ook waar jouw panic zone ligt bij het toepassen van energizers. Durf jij het aan om tijdens deze workshop een energizer te faciliteren die in je panic zone ligt?

 


Basiswerkvormen – de kracht en de valkuilen van de werkvorm ‘stelling’ door Wilfred Juffermans

In de moderatiemethode van Albert Postema is de werkvorm ‘stelling’ de eerste en één van de belangrijkste behandelde technieken. Het is een korte en eenvoudige werkvorm, maar schijn bedriegt: de kracht van deze werkvorm zit in een feilloze voorbereiding en uitvoering. In deze workshop kijken we naar de toepassingsmogelijkheden van de stelling en gaan we hiermee oefenen. Mede op basis van de uitleg en visualisatie zoals die in de moderatiemethode zijn toegepast. Aan het eind van de workshop neem je onderwerpen mee voor een stelling die bekend/bespreekbaar zijn voor alle deelnemers.


Group CRT Building door Harry Barendse

In complexe situaties is het moeilijk het geheel te overzien. Waar we op dat moment wél goed in zijn, is aangeven waarom wij ons werk niet goed kunnen doen.
Door het waarderen van problemen en oorzaken  als basis voor een gezamenlijke situatieanalyse, bouwen we daarmee aan openheid en vertrouwen.
In deze workshop laat Harry je dit a.d.h.v. een praktijkcase ervaren. Je neemt deel aan een simulatie van een groepsbijeenkomst in een bedrijf dat diep in de problemen zit. Je analyseert de situatie door de causale verbanden vast te leggen m.b.v. een zogeheten Current Reality Tree.
Na afloop ben je in staat deze techniek zelf toe te passen in je workshops.


Agile, wat is dat nou precies en wat betekent dat voor je mindset? door Koen Morlog

Agile is al enige tijd een buzz woord. Je hoort het vaak en veel bedrijven willen de transitie naar Agile werken maken. Maar wat houdt dat Agile werken nu precies in? Wat voor impact heeft dat op jouw manier van werken? Waar zitten de valkuilen en hoe kan je de transitie zo goed mogelijk begeleiden?

In 6 kwartier, neem ik je mee in de wereld van Agile. Gezamenlijk kijken we naar wat de ervaringen zijn en wat de essentie van Agile is. Om aan het eind de vraag : “Welke mindset heb je nodig om de transitie tot een succes maken?” te beantwoorden.


Wat is de vraag? – over het modereren van een dialoog en de kunst van het juiste vragen stellen door Arjan van Bommel

Samenwerken aan opgaven kun je zien als een collectief leerproces. De kennis en inzichten van alle betrokkenen is nodig om goede antwoorden te vinden. Als facilitator ben je eigenlijk de verbinder tussen deze kennisbronnen. Je helpt de kernvragen te formuleren én gezamenlijk te onderzoeken. Maar hoe doe je dat? Hoe houd je zowel oog voor de ‘bovenstroom’ – de geschreven en uitgesproken inhoud -, als voor de ‘onderstroom’ – het interpersoonlijke en onuitgesprokene in het proces? Een dialoog gebaseerd op de Socratische methode brengt onderlinge verschillen in aannames, gezichtspunten en drijfveren aan het licht.
In deze workshop leer je het belang van het stellen van de goede vragen.

Welke effecten willen we sorteren? door Frank Little

We weten als facilitator vaak wat we doen, maar weten we ook altijd welke effecten die beogen bij onze groepen? In deze workshop inventariseren we met elkaar de technieken die we zelf gebruiken in een workshop en stellen de vraag welke effecten we denken dat ze sorteren.
Voor deze inventarisatie gebruik ik een beproefde methode uit de toolbox van de Technology of Participation® van het ICA (Institute of Cultural Affairs). Ik besteed speciaal aandacht aan het bewust hanteren van de verzamelcriteria bij het clusteren.

 

 

 


Locatie
Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20
3769 AS Soesterberg

Investering
Natuurlijk willen we graag zo snel mogelijk inzicht hebben in het aantal deelnemers. Dat is bijvoorbeeld nodig voor het boeken van de zalen. Om dit inzicht snel te krijgen, voeren we een gedifferentieerd tarief in:
  • Tot en met 30 april betaal je als alumni € 50. Niet alumni betalen € 75.
  • Na 30 april betaal je als alumni € 75. Niet-alumni betalen € 100.

Alle bedragen zijn excl. BTW.

Je bent alumni als je in het verleden een training, opleiding of workshop gevolgd hebt bij de Facilitation Academy of bij 2 Facilitate 4 Best Results.

Als deelnemende niet-alumni aan de alumni-middag krijg je € 25 korting op een training als je in 2018 een training bij de Academy gaat volgen.


Aanmelden

Meld je hier aan.

banner