Integraal en optimaal begeleiden van groepen

Hét lichtpuntje in het duister op Blue Monday:
Leer en geniet op 18 januari 2021 tijdens

 

‘Blues Monday‘

 

Wat kan je leren van de muziekwereld?
Online Inspiration Class Team-en Organisatieontwikkeling. 


In deze online inspiration class is geen sprake van blue monday, wij maken er een Blues Monday van. Na een succesvolle aftrap van Blues Monday LIVE in januari 2020 organiseert de Facilitation Academy, in nauwe samenwerking met het Business Conservatorium op 18 januari 2021 een online vervolg. Er is weer keuze uit drie workshops. Je maakt kennis met verrassende principes uit de muziekwereld die ook zakelijke teams succesvoller maken. Ga vol inspiratie de volgende dag aan de slag met nieuwe technieken en werkvormen die je meteen kunt toepassen.

De term Blue Monday is in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij meldde dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Goede voornemens zijn mislukt, vakanties lijken ver weg, de dagen zijn donker en de maandag is de eerste dag van de werkweek. En het gaat vast ook regenen..!
Moby  en Diane Charlemagne zongen er over: Why does my heart feel so bad? Why does my soul feel so bad? Blues Monday to come? Bekijk en luister naar hun onvergetelijke uitvoering. We hopen echter dat je na afloop meer voelt voor deze muziek.

Heb je Blues Monday op 20 januari 2020 gemist? Bekijk dan hier het videoverslag.

Deze unieke sessie(s), naar keuze in de middag of in de avond, bieden we aan voor de speciale Blues Monday prijs, gelijk aan een managementboek, van € 29,50 (excl. BTW). Je kunt ook kiezen voor een workshop in de middag en een andere workshop in de avondsessie. Het tarief is dan € 55 (ex BTW). De factuur wordt pas in januari verstuurd.

Abonnees van het digitale handboek ‘Faciliteren van Online Meetings’ betalen € 27,50 resp. € 50 (ex BTW).

Meld je aan


Programma
 • Plenair: Welkom en aftrap
 • Parallel: Keuze uit een van onderstaande workshops
 • Plenair: Muzikale afsluiting en lessons learned

Meld je aan


Workshops

Workshop 1: De Pijlers. Randvoorwaarden voor goed samenwerken

Bij samenwerken spelen 5 belangrijke voorwaarden een rol: Belangen, Acceptatie, Open communicatie, Doelintegratie en Procesbeheersing. Maar daarbij hoort ook persoonlijk leiderschap. In deze workshop wordt daarom een koppeling gemaakt met aspecten van leiderschap. Wat voor leider ben je? Hoe beïnvloed je het spel van je teamgenoten?
Gulian van Maanen gebruikt daarvoor de metafoor van de Bassist. Bindend op de achtergrond, dienend en leidend, en altijd klaar om de groove erin te brengen. Gulian begeleidt hiermee al jaren succesvol grote samenwerkingsopdrachten.


Workshop 2: De Competenties. Van samenwerken naar overtuigend samenspel
Je kent het wel: die momenten waarop je in flow bent en alles vanzelf lijkt te gaan. Niet alleen bij jou, maar in het hele team. Samenwerking waarin je elkaar intuïtief begrijpt en mensen elkaar versterken. Kon dat maar vaker, want de realiteit is vaak anders: stroef overleg, misverstanden, fouten en vertragingen. Samenwerken moet, maar gaat niet altijd van harte. Anderen merken dat. Klanten vaak ook. Om samen iets memorabels neer te zetten ligt de sleutel in hoe je met elkaar samenwerkt. Hoe dan? In deze workshop leer je vijf principes om van stroeve samenwerking overtuigend samenspel te maken.
Floris Hurts en Sophie Hoogeboom halen deze principes uit de wereld die bij uitstek draait om memorabele ervaringen: de muziek.


Workshop 3: De onderstroom. The Message of Music en Music for Change
In de organisatiewereld gaat het om managementinformatie op basis van cijfers en harde resultaten. Maar hoe vind je taal om zachtere aspecten als communicatie, onderstroom en cultuur te benoemen en te duiden? Ocker Repelaer van Driel laat deelnemers ervaren dat er veel informatie verscholen ligt in muziekkeuzes van teamleden. Of het nou gaat om het duiden van persoonlijke communicatie en teamzaken of het laten klinken van de ‘isst’ en ‘soll’, de huidige en de gewenste situatie. Je kunt alvast nadenken over de volgende vragen:
Welke muziek geeft op dit moment het beste weer wie je bent? Waarom? Welk instrument ben jij in je team?
Hoe klinkt je team of organisatie? Welke muziek komt er bij je naar boven? Waarom?

Meld je aan


Datum, locatie en tijden

Datum: 18 januari 2021
Tijden: 15:30 – 17:30 uur en/of 19.30-21.30
Locatie: Zoom

Meld je aan


Blues Monday is belangrijk voor:

 • Teammanagers, die een stap willen zetten van Samenwerking naar Samenspel.
 • Organisatieadviseurs, die creatieve input willen meenemen in hun analyses en adviezen.
 • Facilitators, die zich willen ontwikkelen in hun vaardigheden.
 • Projectmanagers, die willen sturen op betere samenwerking in hun projecten.

Een topmusicus en vier doorgewinterde organisatie- en teamadviseurs die muziekprincipes toepassen in hun advieswerk nemen je in drie intensieve workshops in vogelvlucht mee door de lessen die teams en organisaties kunnen leren van de muziekwereld.


Opbrengst

Je leert:

 • over de BIG 5 uit de muziek, en gaat dit direct toepassen op je eigen team of organisatie. Hoe zit het bij jou met Vertrouwen, Voorbereiden, Luisteren & afstemmen, Feedback en Wendbaarheid?
 • aan de hand van veelgebruikte modellen voor teamontwikkeling en samenwerking over het vergroten van jouw persoonlijk leiderschap.
 • welke stappen nodig zijn om te komen van stroeve samenwerking naar overtuigend samenspel.
 • hoe je als facilitator, teamleider of organisatieadviseur muziekkeuzes van teamleden kunt inzetten om (team)zaken te duiden, diepgang te zoeken en een frisse blik te krijgen.